Izgultok a holnapi emelt kémia miatt? Ki hova tanul tovább?
Nem igazán. Te se tedd! Elárulok neked valamit: anno 5 éve érettségiztem, mocskosul nem tudtam, hogy mihez kezdjek az életemmel, hova tanuljak tovább.
Nem igen tanultam az érettségire sem, mert a humán tárgyak és az angol nevetségesen egyszerű volt (mondjuk ott mind a háromból 95% felett teljesítettem), de a matekom hármas lett, és... felvettem az emelet biológiát, kémiát. A biológiával nem volt bajom, mindig is szerettem, meglett a négyes, de a kémiám kegyetlenül rossz, 34% (!!!) lett.
Éppen azt a tételt (kísérletet) húztam, amiről volt egy kis fogalmam, bár elég unortodox megoldást adtam elő ott is. 3 por meghatározása, külön edényben, melyik micsoda a megadott válaszok közül. Az egyik cukor volt, a másikban ammónium-klorid, ah harmadikban már nem tudom mi. A helyes válasz az lett volna, hogy Ag-tükör próba, reagensekkel való vegyítés, stb. Nos, én odamentem, alátoltam a lángnak és lekezdtem hevíteni, mondtam, ha karamell lesz, az a cukor, ha szúrós, jellegzetes szag, az az NH4CL, a harmadik meg nem reagált a hevítésre. Egymásra néztek, hangosan elnevették magukat, majd azt mondták, ezt díjazzék, így a szóbelim majdnem maxos lett. 0 felkészüléssel + könnyű tétellel (hidrogén).
Azóta lediplomáztam környezetmérnökként, ahol kőkemény kémia van, több féléven át.
Szóval no para, merj a dogmákon kívül gondolkodni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!