Közgáz vagy jog? Bővebben lent
Ti melyiket választanátok?
Érdekelnek a tapasztalatok, mennyit lehet keresni ezekkel a végzettségekkel, mennyire lehet elhelyezkedni, melyiket ismerik el jobban. Érdemes e több mint 5 évig tanulni a jogért, vagy elég egy 3.5 éves közgáz végzettség is.

A 3,5 éves közgáz végzettség sem ér sokat. Mesterképzéssel már tényleg ér valamit.
Ha jó helyen végzed el a a közgáz pl. BCE, akkor nagy problémád nem lesz. Bárhol el fogsz tudni helyezkedni.
Joggal nem csak 5 évet tanulnál, mert a sima 5 éves képzéssel nem sokra mész.
Szakosodás, posztgraduális képzés az alap.
Ügyvédjelöltként 3 év, szakosodás szintén 1,5 év/darab (kettő nem árt), ami nincs ingyen. Ez idő alatt keresel kb 80-at. Ezután munkád pedig nem nagyon lesz...

Én azt mondom hogy inkább közgáz, tök mindegyhogy hol végzed, mert minden alapszakon (bsc) ugyanazt tanítják elvileg. A közgázzal szerintem sokkal több mindenhez értesz és ki tudod magadat próbálni több területen is.
A jog tényleg elég nehéz és elég sokat is kell tanulni.
De szerintem neked kell választani hogy mi tetszik jobban.
Gyakorlatilag az választja a jogot aki humánbeállítódása, a közgázt pedig akik reálisok.
igazából én első éves közgazdász vagyok, alig tanulok vmit, a tárgyakat ami elméleti pl: pénzügy, gazdjog stb, 5ösre megírom kevés tanulással, de mikro-makroökonómia, és aminél számolni kell, egyszerűen nem megy ... nem azért mert nem lennék reálos, de rohadtul nincs türelmem számolgatni és középsuliba is a matekot kifejezetten utáltam, csak hát azért jöttem ide, hátha megjön a jobbik eszem, na meg épp ez az h a közgázzal azért jól lehet keresni.
Gondolkodom most egy váltáson, h pót jelentkezésbe beadom a jogra, és szeptembertől ott kezdenék (tavaly egyébként felvételt nyertem oda is, csak a közgáz hamarabb volt a sorrendbe)
lehet késő, de azt gondolom nem tudnám ezt 3.5 év alatt megcsinálni, biztos csúsznék egy évet, még ha rá állok akkor is.
a jognál az a "dr" szócska sokat jelent sztem, és később hogyha szigoritások lesznek a bekerüléssel kapcsban, akkor biztos jóval kevesebb joghallgatónk lesz, és talán X év múlva ez újra megbecsülendő szakma lesz.
A közgázzal meg úgy vagyok, hogy szerintem azok tudnak érvényesülni, akik kiemelkedően jól teljesítenek az egyetemen, mert ugye a matekot nem lehet tanulni, azt érteni kell, és a közgázhoz elég nagy gyakorlat szükséges.
21 évesen késő lenne szerintetek elkezdeni a jogot?
Kicsit bosszant h másnak ilyen korban már diplomája van ... én meg alapból 20 éves koromig jártam középsuliba, mert ugye 5 évfolyamosban tanultam, így is sokat késtem már :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!