Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Bármely középiskolában jelentk...

Bármely középiskolában jelentkezhetek emelt szintű érettségi vizsgára?

Figyelt kérdés
Ha már van érettségeim és nem állok tanulói jogviszonyban. Mikortól tudok jelentkezni, már most is lehet? (A határidő febr. 15., azt tudom.)
2018. jan. 16. 06:30
 1/8 anonim ***** válasza:
87%
Én úgy tudom emelt szintű érettségire nem az iskolákban lehet, hanem a kormányablaknál, és majd ők kijelölik hol vizsgázol. Az enelt az még a középiskolásoknak is külön kategória, őket is néha más helyre küldik.
2018. jan. 16. 09:13
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

A kormányhivatalban kell jelentkezni.

Emelt érettségit amúgy sem tehet senki a saját iskolájában, mindenkit máshova küldenek.

2018. jan. 16. 09:45
 3/8 A kérdező kommentje:

Én úgy tudom, hogy a kormányhivatal szervezi az emelt szintű vizsgákat, tehát ők osztanak be, ők értesítenek stb., de jelentkezni nem csak náluk lehet, hanem középiskolában is.

Csak azért kérdezem, mert ha bármely középiskolában lehet jelentkezni, akkor nem utazgatok össze-vissza (másik városba kellene mennem).

2018. jan. 16. 10:40
 4/8 anonim ***** válasza:
Nem, középiskolában nem intézheted - viszont levélben igen.
2018. jan. 16. 13:49
 5/8 A kérdező kommentje:
Azóta megtaláltam: [link]
2018. jan. 16. 14:24
 6/8 A kérdező kommentje:

Azt írja, hogy:

Az érettségi bizonyítvánnyal rendelkező, tanulói jogviszonyban nem álló vizsgázó a május-júniusi vizsgaidőszakban február 15-éig a www.oktatas.hu honlapon elérhető jelentkezési lappal jelentkezhet érettségi vizsgára a területileg illetékes fővárosi, megyei kormányhivatalokban. Arra is van lehetőség, hogy a vizsgázó személyesen egy vizsgát szervező középiskolában nyújtsa be a jelentkezését, de a középiskolák nem kötelesek fogadni a velük tanulói jogviszonyban nem álló jelentkezőket.

Arról semmit nem ír, hogy ez emelt esetében máshogyan lenne és később is írja, hogy:

Ha a vizsgázó egy kormányhivatalban jelentkezik (közép- vagy emelt szinten) érettségi vizsgára, vagy bármelyik középiskolában emelt szintű érettségi vizsgára, az érettségi vizsgát a kormányhivatal szervezi, így a kormányhivatal jelöli ki az írásbeli és a szóbeli vizsgák helyszínét, a kormányhivatal kéri fel a felügyelő tanárokat, az írásbeli dolgozatokat javító pedagógust és a szóbeli vizsgára a kérdező tanárokat. A vizsgahelyszínek többnyire természetesen középiskolák, de a középiskolák csak a helyszínt biztosítják, ezen kívül semmilyen szerepet nem játszanak a vizsgázó érettségi vizsgájában. (Az érettségi vizsga helyszínéről és pontos időpontjáról is a kormányhivatal értesíti a vizsgázókat.)

Én ezt úgy értelmezem, ahogy elsőre is gondoltam, hogy középiskolában is jelentkezhetek emeltre (ha fogadnak), de ettől függetlenül mindent a kormányhivatal szervez.

Ugyanakkor az még mindig nem tiszta, hogy mikortól lehet jelentkezni. Azt írják, hogy február 15. a határidő és január második felétől elérhető az oktatas.hu-n a jelentkezési lap. Ez azt jelenti, hogy akkortól lehet jelentkezni (középiskolában is, ahol ők adnak jelentkezési lapot) az érettségi vizsgákra?

2018. jan. 16. 15:51
 7/8 anonim ***** válasza:
49%

Nyugodtan menj csak el egy középiskolába, de készülj fel rá, hogy el fognak hajtani! Az iskolával jogviszonyban álló diákok emelt szintű érettségire való jelentkezéseit továbbítja a suli, a tieddel nem fognak bajlódni!

Egyébként nem értem, mi olyan nehéz abban, hogy letöltesz egy űrlapot, kitöltöd és postára adod. (Bár én személyesen vittem be, mert meg akartam kérni az ügyintézőt, ellenőrizze, jól töltöttem-e ki mindent, gondoltam, ez túl fontos ahhoz, hogy esetleg elnézzek valamit.)

2018. jan. 16. 16:47
 8/8 A kérdező kommentje:
Azóta elintéztem a jelentkezést. Egy középiskolában voltam, ahol készségesen segítettek :)
2018. jan. 25. 23:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!