Milyen olyan mérnöki szakmák vannak amihez nagyon mély fizikai ismeretek kellenek?
Nem nem rágtam át a Budót,de az Akdémiai kiadós Fizikát megrendeltem és most is várom :D
Én csak azt állítom,hogy mivel sokan azt hiszik,hogy a mérnököknek töménytelen mennyiségű fizika van a gyereket aki imádja a fizikát és értettségi előtt áll arra ösztönzi,hogy menjen csak mérnökire mert ott majd lesz bőven fizika.
Ha a gyerek imádja a fizikát, akkor azért küldik mérnöki szakra, mert ott van valamennyi szükség a fizikai ismeretekre (más szakokhoz pl. a bölcsész szakokhoz képest) és még jól is fizet. Ráadásul egy általános vagy középsikolás diáknak nincs rálátása arra, hogy mit is jelent a “nagyon mély fizikai ismeret”, ezért az amiért általánosban lelkesedik lehet, hogy kielégítő mélység neki. Nem lehet mindenkit kutatófizikusnak küldeni, aki a fizikát szereti.
A legtöbb mérnöki területen egyébként el lehet menni kutatói irányba is és ott szükség lehet a fizikai ismeretek bővítésére tetszőleges mértékben/mélységben.
Hát "nagyon mély" még egy fizikusnak se biztos, hogy kell, kivéve, ha elméleti.
Én villamosmérnöknek tanulok, mindig is szerettem a fizikát, szerintem egy mérnöknek a fizika alapműveltség. Nem azon van a hangsúly, hogy mennyi mozgásegyenletet fogsz felírni, vagy hogy naponta hány Laplace-Poisson egyenletet oldasz meg. De igenis tisztában kell lenni az alapvetésekkel. Nekünk volt 2 félév fizika, az első amolyan középiskola emelt szint (mechanika, hőtan), a másodikban már voltak integrálok, deriválás (elektrodinamika, optika, modern fizika). (A Schrödinger egyenletet is vettük, igaz szerintem sokaknak fullhomály volt, mert matematikában még nem tartottunk ott.) És volt egy félév Elektromágneses terek, az kicsit nehezebb volt, sokan elbuktak rajta, pedig "csak fizika". Igaz inkább mérnöki szemszögből, de megvolt minden, amit akár egy fizikus szakon is hallhatsz (Maxwell-egyenletek, vektorpotenciál, inhomogén hullámegyenlet, stb.). És vannak akik villamosmérnökként ilyenekkel foglalkoznak (numerikus térszámítás). A mechanika pedig fontos, hogyha mondjuk egy robotkart kell szabályozni/irányítani, annak a mozgásegyenlete sem triviális (Lagrange-függvények, hipermátrixok, Euler-Lagrange-egyenlet, stb.). És vannak olyan mérnökök akiknek nincs ilyen szinten szükségük rá, mert csak programozgatnak. De a kutató-fejlesztő mérnököknek igenis elengedhetetlen a fizika tudás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!