Érettségi után sokat számít egy német nyelvvizsga?
Szeretem azt a fajta álláspontot, amikor azt mondják, hogy ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy. Jól hangzik, de ha magyarul nem értesz semmihez, akkor teljesen mindegy, hogy ezt hány nyelven tudod produkálni. Egy szakmát vagy egy egyetemet végezz el, anélkül nehéz dolgod lesz.
A nyelv sosem hátrány, de önmagában max. vendéglátó/ kereskedelmi/ ügyfélszolgálatos munkaköröket fogsz tudni betölteni vele. Valamilyen papír kell.
Hát a nyelvvekkel azért lehet mit kezdeni, de azért nem ilyen egyszerű. Ez azért is érdekes mert a nyelvtudás szempontjából a valós tudás a fontos (attól, hogy valakinek van egy nyelvvizsgája, még nem biztos, hogy valóban tudja is használni az adott nyelvet), ugyanakkor szükség van a papírra, ami ezt igazolja és nem árt, ha még van mellé valami konkrét végzettséged.
Tehát például egy érettségi egy nyelvvizsgával megtoldva sem nagyon ér többet, ugyanúgy képzettséget nem igénylő munkahelyek jöhetnek számításba pl. eladó, most mondtam valamit. Ritka, hogy valakinek így is sikerül jó állást találnia... Nekem péládul van egy ismerősöm, aki érettségi után nem tanult tovább, külföldön dolgozott több évig és mikor hazaköltözött, itthon próbált munkát keresni...Ő 3 nyelven beszél felsőfokon, így olyan állásokat célzott meg, ahol ezt a tudását tudná hasznosítani. Ennek elsőre nagyon örültek a munkáltatók, de a többség nem alkalmazta mert nem volt felsőfokú végzettsége (bármilyen diplomát elfogadtak volna), tehát kvázi egy papír hiányzott. Végül felvették egy céghez, ahol az a feladata, hogy a külföldi partnerekkel kommunikáljon, de még mindig jól jönne neki egy egyetem... Tehát sokkal jobb, ha még tanulsz valamit. Ha pl. elvégzel egy szakmát és mellé beszélsz egy nyelvet, akkor már több lehetőséged van pl. akár külföldön is. Ha van egy felsőfokú végzettséged és mellette beszélsz egy nyelvet, akkor pedig szintén szépen megugrik a lehetőségek száma, sőt egyes területeken szinte nélkülözhetetlen is a nyelvtudás. Illetve nyilván pl. a tolmácsok, fordítók is a nyelvtudásukból élnek, de azért az már megint egyfajta képzettséget jelent, tehát nem egészen ez a kategória.
Én azt mondom, hogy mindenképpen érdemes nyelvet tanulni, vágj bele mert hasznos, értelemszerűen minél több nyelvet beszélsz, minél magasabb szinten, annál több lehetőséged van, de ne azt várd, hogy akkor nyert ügyed van. Fiatal vagy, előtted az élet, én a helyedben még mindenképpen tanulnék valamit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!