Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Fogászati asszisztensből...

Fogászati asszisztensből fogorvos?

Figyelt kérdés

Hallott már valaki hasonlóról?

Fogorvos szeretnék lenni és úgy gondoltam, hogy mielőtt belevágnék a dologba, elvégzek egy fogászati asszisztens képzést, hogy legyen valami rálátásom a szakmára.

Szeretnék pár véleményt kérni ezzel kapcsolatban.

2017. okt. 17. 18:12
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Persze, van ilyen. Végzős vagyok fogorvosi szakon, nekem is van olyan csoporttársam, aki előtte elvégezte az asszisztensit.

Amit viszont tudnod kell mindenképpen:

1. Semmiféle kedvezményt nem kapsz, nincs tantárgy, amit el tudsz fogadtatni. Ugyanúgy 5 éves lesz neked az egyetem, ugyanúgy minden tárgyat teljesítened kell.

2. Az első pár évben nem igazán vannak fogászos tárgyak, ha mégis, akkor sem nagyon tudod kamatoztatni az OKJ-n megszerzett tudásod. Alapfogalmakat ugyan már tudni fogsz, de azért nem ezen szakmai tárgyak okozzák a nehézséget az egyetemen.

3. Nem tudom máshol hogy van ez, nálunk (PTE) párok dologznak, egyik héten egyik az orvos, a másik asszisztál, másik héten csere. Na itt valóban jól jön, ha te már végeztél ilyesmit, anyagok kikeverése stb, de hozzátenném, hogy így ötödévre azért ez az előny is eltűnik. Addigra mi is megtanuljuk mit hogyan kell csinálni asszisztensi oldalon.

Summa summarum: jó, ha megcsinálod, mert tényleg lesz egy rálátásod és el tudod dönteni, mennyire érdekel. Mikor bejönnek a szakmai tárgyak, neked annyival lesz “könnyebb”, hogy az egyes műszerek felismerésével, anyagok használatával nem lesz bajod, de ez csak töredéke minden szakmai tárgynak, rendkívül kevés előnyöd lesz csak.

Illetve ne felejtsük el, hogy az első 2-3 év, az kevésbé szól a fogászatról, mindinkább az alapozásról, tehát sejtbiologia, anatómia, élettan, biokémia stb. Ez neked pont olyan új és nehéz lesz, mint mindenki másnak, és a rossz hír az, hogy általában az alapozó évekről szoktak elcsúszni, kibukni az emberek, nem később a szakmai tárgyakon.

Ezt csak azért írtam, hogy tisztázzuk, mire számíts. Sokan jönnek úgy, hogy már ilyen vagy olyan végzettséggel a hátuk mögött és bizony a legtöbben nem kicsit koppannak, mikor kiderül, mégsem olyan, ahogy hitték. Pl eredetileg két olyan csoporttársam volt, aki előtte asszisztensit végzett, az egyik már az első féléven sem tudott továbbjutni, aztán teljesen itt is hagyta az egészet.

2017. okt. 18. 17:51
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszodat.

Igen, azt tudom, hogy nem sok előnyöm lesz, mert csak kevés részt fed le az az anyag amit az asszisztensi képzéskor kell megtanulni.Lényegében tényleg azért végezném el, hogy lássam, valóban ezt szeretném-e csinálni.

Valamint még annyit szeretnék hozzátenni a történethez, hogy a következő félévben fogok diplomázni Biológia BSc szakon. Miután elkezdtem az egyetemet akkor hasított belém, hogy én fogorvos szeretnék lenni, különböző külső "behatások" következtében.

Jelentkeztem is a fogorvosira,de mivel fél év alatt próbáltam felkészülni az emelt kémiára, olyan is lett az eredmény amilyen és így nem is vettek fel a szakra.

Valamint azt is figyelembe kell vennem, hogy már csak 6 államilag támogatott félévem fog maradni ami ugye azt jelenti, hogy legalább 4 félévet fizetnem kellene és az ugye nem kevés pénz.

Szóval most az a tervem, hogy amint lehet elvégzem a fogászati asszisztens képzést és ha már lesz valamicske fogalmam a fogorvosi szakma mibenlétéről, akkor eldöntöm, hogy valóban ezzel szeretnék-e életem nagy részében foglalkozni avagy sem.

2017. okt. 18. 18:51
 3/4 anonim ***** válasza:
Mi lett végül?:)
2018. júl. 28. 14:13
 4/4 A kérdező kommentje:
Jővő májusban még vár rám egy kémia érettségi,aztán ha minden jól megy akkor szeptemberben kezdem a fogorvosit. :)
2018. júl. 28. 19:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!