Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ki hány felvételi ponttal...

Ki hány felvételi ponttal diplomázott?

Figyelt kérdés
Szóval BSc képzésekre gondolok, ki hány év alatt végezte el, mennyi volt a ponthatár, amikor bekerült? És természetesen melyik szakot, melyik egyetemen. Érdekelne mennyire függ össze a kettő!

2017. aug. 28. 10:22
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
38%
Szerintem semennyire. Volt csoporttársam, akinek 20 ponttal volt több, mint nekem, de az első félév után kibukott
2017. aug. 28. 10:36
 2/13 anonim ***** válasza:
42%

A válasz meglepően egyszerű: semennyire. Egyik ismerősöm ~450 ponttal vették fel mérnökinformatikára 5 éve, még nem záróvizsgázott BSc-n. Másik ismerősöm 360 körüli ponttal másfél éve végzett BSc-n.

A kettő között tényleg nincs összefüggés. Ez nem azt jelenti, hogy aki később záróvizsgázik "butább" lenne. Egyszerűen az egyetemi lét mellett másra is helyezte a hangsúlyt. Mondjuk szakmai fejlődésre, ami hosszú távon sokkal kifizetődőbb.

Vagy elég az Erasmusra gondolni. Elég gyakori ekkor a csúszás. De ez nem azt jelenti, hogy a képesség ne lenne ott, hogy elvégezze az elírás szerint.

Ne akard ennyire fekete-fehéren látni a világot.

2017. aug. 28. 13:26
 3/13 A kérdező kommentje:

Bírom, hogy mindenkinek vannak 360 pontos ismerősei, akik lazán elvégzik az egyetemet, és 450-esek, akiknek nem megy.

Szerintem se függ össze szorosan, ezt akartam valahogy igazolni, de mindenki csak az "ismerőseivel" jön, és azokból is az extrémekkel. Azért nem gondolom, hogy ez lenne a helyzet, mert akkor már jó, hogy nem fordítva van, hogy bizonyos pont felett már nem vesznek fel. :D

2017. aug. 28. 14:35
 4/13 anonim ***** válasza:
89%

Azért köszönöm a lepontozást, de akkor magam is egy példa vagyok, ha szerinted a 360 körüli ponttal ez nem lehetséges.

2012-ben felvételiztem Programtervező informatika BSc-re, 366 ponttal mentem. Most fogom kezdeni mesterképzésen az utolsó félévet.

És nem, nem lazán végeztem el a BSc-t, mert másodévben elkezdtem dolgozni szoftverfejlesztőként félállásba, így volt olyan félévem, amikor nyelvvizsgára készültem + 35 kreditet csináltam az egyetemen (órárajárás, zh-k, beadandók, vizsgák) + heti 20-25 órában dolgoztam + szakdolgozatot írtam. Megterhelő volt, de nem azért, mert 2 éve azelőtti érettségin 366 pontot tudtam összekaparni az informatika emeltszinten, ahol azt nézték mennyire tudok szöveget szerkeszteni word-be és powerpoint-ba milyen diasort rakok össze időre.

2017. aug. 28. 14:51
 5/13 A kérdező kommentje:

Na ez már egy korrekt válasz, ment a zöld. ;)

Igen az informatika érettséginek nem sok köze van az informatikához, inkább hasonlít egy ECDL vizsgához.

2017. aug. 28. 15:29
 6/13 A kérdező kommentje:

Lineáris összefüggés nyilván nincs, de statisztikai van. 20 pont különbség nem feltétlen magy különbség: pl 390 és 410 egy 340-es szakon, de 420 és 440 már inkább. Persze egyénekre statisztikai (valószínűségi) törvényt nem érdemes alkalmazni!

Sok szakon nézik, de általában az első félév végén, ami a legkevésbé reális, mert sokan azért hagyják ott mert nem érdekli őket a szak, vagy nem tetszik nekik az egyetem, stb.

2017. aug. 29. 15:32
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
BME vegyészmérnöki karon kb. 7 évvel ezelőtt az egyik dékánhelyettes azt mondta, hogy ők vezetnek statisztikákat a tanulmányi eredmények és a felvételi pontszámok összefüggéséről, és szerintük nincs korreláció a kettő között. Ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom, de el tudom hinni.
2017. aug. 29. 15:37
 8/13 A kérdező kommentje:

Hát ezt örömmel hallom. Mondjuk szerintem attól is függhet, hogy az adott szakra az érettséginek, mennyi köze van az egyetemen tanulandókhoz, illetve mennyire fejlesztik a problémamegoldást/gondolkodást!

Várom a további válaszokat! :D

2017. aug. 30. 08:54
 9/13 anonim ***** válasza:
72%
Fogd már fel, hogy az érettséginek semmi köze sincs hozzá. Pl orvosire be lehet kerülni biosz+kemia duplázással. Ha mindkettő 90%, akkor 460 ponttal jut be valki. Ez azt jelenti, hogy 2 tárgyból van biztos tudása, illetve azokból a témakörökből amiket éppen az akkori feladatsor állt. És ezt kb az első két félévben tudja kamatoztatni, de rengeteg olyan tárgy lesz, amihez köze nincsen. Anatómia, szövettan, biokémia (nem gimis szint:D), élettan, gyógyszertan és még sorolhatnám. Az érettségi csak az első szűrő. Ha valaki bemagolja a gimis anyagot és bekerül de nem tud logikusan gondolkozni, akkor esélye sincs. Az pedig, hogy hány pontod lett addig érdekes, amíg kiderülnek a ponthatárok. Utána már semmit sem számít.
2017. aug. 30. 10:20
 10/13 anonim ***** válasza:
89%
Szerintem sincs összefüggés (vagy csak minimális) a kettő között. Pár éve 405 ponttal kerültem be a bme-vikre (365 volt a határ) és fél év után otthagytam :D egyszerűen rossz volt a hozzáállásom. Most kandón vagyok, jó a hozzáállásom simán megy minden. Kb amit hasznosítani tudtam itt a középiskolából az, az a deriválás-integrálás matekból, és a fizikára gyakorlatilag nem kellett tanulnom, az még megmaradt az emelt érettségiről. Ja, és nekem is mondták még a bme-n, hogy nincs összefüggés a pontszám és a kihullás között.
2017. szept. 1. 21:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!