Valaki, aki otthon van a témában? 2010 történelem érettségi tétel.
Osztálytársam sincs, de akivel tanulok annak sincs könyve, mindegyik tehetetlenül heverészik. Nem hülye vagyok, hanem tanácstalan. A kérdésem nem az volt, hogy vajon hogy lehet kioktatni valakit. Amíg nem tudjátok, hogy a másik miért kér segítséget, addig pofa lapos. rendi?
türelmesen várok egy épkézláb választ.
Nyilván nem kell tudnod a körülményeket, de ha már nem tudod, akkor ne is feltételezz ideálisat belőle. :-)
másfelől pedig még mindig nem vagyok szellemileg retardált, nem heccből raktam fel a kérdést, minden más tételt ki tudok dolgozni, egyedül ezt nem. Azért nem, mert mindenhol mást írnak, így nem tudom összeollózni. Olyan ember válaszát várom, aki minimum történész, vagy van egy rendes jegyzete szaktanártól, nem pedig olyanokét, akiknek más dolgok sincs, csak az, hogy mennyi nyálat eresszenek ki a szájukon.
Na hát én nem vagyok történész, de egy ilyen tételem nekem is van, leírom, hogy a mi tanárunk mit vár el ennél:
- városok kialakulása, (hol: konkrét helyszín és általános, mikor) kommunaharcok, városköztársaság (Velence), városi kiváltságok/polgárjogok
- városok képek (pl. szűk utcák, árok, alsóvárosok, melyik városrészen kik éltek)
- iparosok, és kereskedők érdekvédelmi szervezetei: céhek, guildék, pénzgazdálkodás, bankok létrejötte
- levantei, hanza kereskedelmi útvonal
Ez az egyetemes városfejlődés, ha a magyar is kell (nekünk nem, az másik tétel), akkor Károly Róbert és Luxemburgi Zsigmond várospolitikájával egészítsd ki, illetve 3 fő várostípussal: mezőváros, szabad királyi város, bányaváros).
Oh! Remek. Köszönöm szépen!
Még esetleg annyit elárulsz, hogy ez hányadikos anyag?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!