Tanács történelem emelt érettségi tanuláshoz?
És persze nagyon fontos, hogy soha ne magolj. Azzal semmit nem érsz el. Tanulj, olvass, okosodj, játssz a neten történelmi témában, fejleszd magad, és a tudásod sose legyen felületes. A tételek meglesznek, vagy más megvannak, mindnek olvass utána mélyebben, és ne úgy mond, mint egy verset, amit szó szerint kell tudni. Emeld ki a lényeget, és tudj érdekességeket, meséld el, mi hogyan történt, és a legfontosabb, hogy tudd, miért úgy. Ez elég összetett kérdés, és a törikönyv ebben nem fog segíteni, de folyóiratok, könyvek igen. 1-2 fontosabb témáról jegyezd is meg, hogy 1-1 híres államférfinek vagy történésznek mi a véleménye, ha valami vitás, illetve hogy te hogyan látod, és miért. persze csak pár sor, a történelem nem emberek és nem a te véleményedről szól, hanem a történtekről, de szokták szeretni a tanárok, ha kicsit egyedi vagy, és látszik, hogy van tudásod.
Én pl. úgy kaptam egyszer év végén 5-öst töriből, hogy mondta a tanár, következő órára egész éves anyag. Nem rettegtem, mert mindig is nagyon szerettem a történelmet, de azért... Szent Imre úton lakom, következő óra elején tanár mondja a nevem, és hogy hol lakom, kérdezi így van-e. Mondom igen. Ki volt Szent Imre? (Köze nem volt az anyaghoz) Elmondtam ki volt, és hogy hogyan halt meg, erre megkérdezte, tudnék-e még olyan személyt mondani, aki vadászat közben vesztette életét? Nem mondta végig a kérdést, és mondtam, hogy Zrínyi Miklós, illetve Szép Fülöp francia király szintén egy vadászat alkalmával kapott halálos agyvérzést. Helyremehet, ötös. Ez volt a reakció. Egyik sem tartozott az éves anyaghoz, és ha a csoporttársaim nagy részét kérdezte volna erről, fogalmuk nem lett volna róla, ezt ők mondták. Ezért mondom, hogy a magolás semmit sem ér. Azt elfelejted. Tanuld, olvasd, érdekeljen, és tudni fogod. A bemagolt versek közül ma már csak keveset tudok, de mindent, amit tanultam, és nem magoltam, még mindig tisztán emlékszem, sőt, a mai napig olvasok utána, hogy naprakész legyek. Tedd te is ezt, ne görcsölj rá. A Rubicont tényleg csak ajánlani tudom, de akadnak még egyéb történelmi folyóiratok, pl. História, vagy az új BBC History.
Na azért nem tudom, miről beszélt itt az első, olvass Rubicont meg ezek...Édeskevés a 4 könyv...
A történelem érettségi egy vicc, megmondom neked. Bőven elég, ha a 4 könyvet tudod, ha az megvan, a teszt részében nem ejthetsz hibát. Persze nem a forrásközpontú töri könyvről beszélek, hanem a régi Szárairól, de az sem túl bonyolult. Töri tanárra kidobni a pénzt felesleges.
Egy dolog van, amit jó, ha tudsz: esszéknél fontos a tagolás. És a megfelelő szerkesztés. És a forrásokat nem elemezni kell, azok inkább csak irányt mutatnak, miről kell beszélni. Viszont úgy írd le az esszét, hogy kitűnjön, hogy használtad azt a forrást. Ha tudod az esszé anyagát ,plusz tudsz szépen fogalmazni, ez sem nehéz.De azért ebből nem árt, ha írsz egyet-kettőt gyakorlásképpen.
De nehogy elhidd már, amit az első mondott. Rubicon, haha.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!