Kollégium jelentkezésnél ki kell tölteni szociális helyzetfelmérőt, de olyankor mi van, ha a szüleim őstermelők, és a jövedelemigazoláson 0 szerepel, mert adómentesek bizonyos összegig?
Azt az összeget kell figyelembe venni, ami a járulékfizetés alapja.
Tevékenységet kezdőnél ez a minimálbér; ha a bevétele (és nem a jövedelme!!) nem haladja meg a 8 milliót, akkor a bevétel 20%-ának 1/12 része a havi járulékalap.
A NAV ezt fogja leigazolni.
Ezt találtam:
"Ha a tárgyévet megelőző évben elért bevétel nem haladja meg a 8 millió forintot, akkor a társadalombiztosítási közteherfizetésnél az őstermelő tárgyévet megelőző évi bevételének 20 százalékát kell alapul venni, havi szinten ennek is az egytizenketted részét. Ha például az őstermelő tavalyi bevétele 5 millió forint volt, akkor havi szinten az 1 millió forint egytizenkettedét kell alapul venni és ebből kell megfizetni a következő járulékokat:
- 4 % mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot és
- 10 % nyugdíjjárulékot. "
Ezt értem, de akkor jövedelemként azt a 20%-ot fogják felszámítani? Tehát ha mondjuk az éves árbevétele a családnak 5 millió, akkor abból 1 millió eloszlik 12 felé, és az még eloszlik a családtagok között egy főre jutó jövedelemként? Tehát kb. 20.000 ft lesz az egy főre jutó jövedelem, ha mondjuk a családban 4-en vagyunk?
Bocsánat, hogy ilyen macerás vagyok, de nem értem ezeket a dolgokat, és eddig nem kellett ezzel foglalkoznom, de most felvettek az egyetemre, és kéne kollégium.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!