Azért kérdezem, mert nem tudom eldönteni, hogy mi lehet egy viszonylag normális átlag.
Egy elég jó iskolába járok Budapesten. Az iskola érettségi átlaga 4 fölött van. Nekünk 4,5 től számít jónak az átlag, de gondolom kevésbé jó iskolákban a 3-as átlag is nagyon jónak számít.
Ti milyen érettségi átlagra mondanátok az, hogy az már elég jó? És szerintetek mi számít átlagon felülinek?
Akár közép-, akár emelt szint, jónak szerintem az 5-ös számít. (Mondom ezt úgy, hogy írtam két emeltet, kémiából meg bioszból, de azoknál is simán meglett az 5-ös, pedig a kémiám sokkal jobb is lehetett volna.) Nem azért, hogy bárkit is bántsak, de a középszintű érettségi manapság egy vicc, a kb. macskám is meg tudná írni őket.
Persze, ha valakinek tanulási nehézségei vannak, akkor már a 2-es is szép eredmény.
És tulajdonképp egyáltalán semmit sem számít az átlag (még a továbbtanuláshoz sem, ha duplázik az illető), a fő, hogy meglegyen.
2017. jún. 7. 12:21
2/7 anonim válasza:
1-es vagyok: ja, az idei szakmai érettségit ne számítsuk bele. Az is egy vicc volt - sajnos:(
2017. jún. 7. 12:22
3/7 anonim válasza:
Én középszinten érettségiztem és ~70% lett az átlag. Például ez nekem nagyon jó mert végig a tanulmányi átlagom 2,8-3,6 között volt az utóbbi 4 évben. Átlagon felülinek meg azt mondanám hogy olyan 90% feletti az már szép teljesítmény. Bár ugye ahogy te is írtad kinek mi... Valakinek az én 70%-om csak álom, valakinek meg egyenlő a teljes elkeseredettséggel és halállal.
2017. jún. 7. 12:27
4/7 anonim válasza:
Hát nem tudom, az én sulimban nagyon sokunknak lett 5-ös átlaga, több dicsérettel, szóval én inkább százalék alapján nézem a dolgot, íz én mércém szerint 90% felett számít igazán jónak. De nehéz ezt összehasonlítani, mert azért nem ugyanaz a teljesítmény 90%ot összehozni úgy, hogy két tárgyból emelteztél, meg úgy, hogy egyből se. Meg igazából az számít jónak, ami a saját elvárásaidnak megfelel, meg ami elég pontot ad ahhoz, hogy felvegyenek oda ahová menni szeretnél (már ha van ilyen). Igazából senki se nézi, hogy milyen az érettségid a felvételi után, egyáltalán nem fontos. Meg ahogy írtad, mindenkit elsősorban a saját mércéjén kell értékelni, az számít hogy a saját képességeiből kihozta e a legtöbbet, mennyire dolgozott keményen az elért eredményért.
2017. jún. 7. 12:35
5/7 anonim válasza:
Szerintem is viszonylagos. Nekem az ötös jelenti azt, hogy rendben van, és a 90+ százalék azt, hogy valami jól sikerült. A hármas átlag szerintem sehol nem szamít jónak, de egyébként attól függ az eredmény értékelése, hogy ki mit gondol magáról, ahogyan az előző is írta.
2017. jún. 7. 12:49
6/7 anonim válasza:
5 - jeles
4 - jó
3 - közepes
Tehát a 4-es átlag számít jónak.
2017. jún. 7. 18:37
7/7 Szitakötő25 válasza:
Szerintem nem az átlag számít, hanem az, hogy mindenki a saját képességeinek megfelelően teljesítsen, és magához mérten legyen maximalista, ne pedig úgy, ahogy előttem írták, hogy csak az 5-ös átlag a jó, mert az érettségi egy vicc. Tény, hogy nem túl nehéz, de a nehéz is mindenkinek relatív. Én pl. hülye vagyok matekból, és abból csak egy gyenge hármast írtam, viszont az összes többi tárgyból 90% feletti eredményt értem el (igaz, csak középszinten, mert nincs szükségem az emeltre), tehát összességében elégedett vagyok, mert ha pisztolyt tartottak volna a fejemhez, akkor sem tudtam volna többet kicsikarni magamból a matekérettségin. Azt mindenesetre beismerem, hogy a matekból nem a a feladatsor volt nehéz, csupán én nem vagyok jó matekból, hiszen nem vagyunk egyformák, nem lehet mindenkitől kitűnő teljesítményt várni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!