Miért ilyen beképzeltek a mérnök szakot tanulók?
beképzelten és lenézően beszélnek/viselkednek más szakosokkal, mint ha övék lenne a világ "legmenőbb" szakmája. Soha nem értettem, hogy honnan jön ez az egoizmus, külső szemlélőként én pl egy orvost, pénzügyest, jogászt "menőbb" szakmának tartok. Persze nem azt mondom, hogy nem kellenek mérnökök, mert nagyonis kellenek, de ettől függetlenül nem tartom indokoltnak ezt a beképzeltséget.
Ti mit gondoltok?
"
Ezért akik ezt a szakot választják, róluk úgy gondolkodom, mint egy "hibás rendszer boldog és haszonélvező üzemeltetőiről", akik számára nem igazán fontos, hogy magát a rendszer idővel egyre jobbá, egyszerűbbé, élhetőbbé tegyék (mint amire egy jó mérnök bizony kényszert érez), hanem beletörődnek a rendszer hibáiba és az szerint próbálnak meg lavírozni nem kevés juttatásért cserébe... Tehát a rendszer fejlődésének lehetősége már az üzemeltetők által megbukik, sőt nem is alapcél. "
Ez mondjuk jogos.
A helyzet az, hogy én 3 diplomás, 2 nyelvvizsgás villamosmérnökként és közgazdászként, 26 évesen nem nézek le senkit:)
Aki azt írta, hogy majd a munkaerőpiac fogja eldönteni, hogy ki mennyire megbecsült, annak igaza van. A családom tele van orvosokkal (kapásból 6). Na ők aztán elég beképzeltek, mindenhez akarnak érteni, még ahhoz is jobban amiről nekem van papírom. Real story: Okoskodik, hogy ő mennyire érti a fizikát, meg hogy mindent tud az orvostechnikai műszerekről. 3 egyszerű kérdést tettem fel neki azzal a feltétellel, hogy ő is kérdezhet 3 alap dolgot az ő szakterületéről (általános orvosi), de tényleg csak alap-alap dolgokat. Első kérdésem: Miért van "2 lyuk a konnektorban" Válasza: Mert 2 fázis van benne xD. Utána ő kérdezett: Minek a rövidítése a DiPerTe. Ezt tudtam, latinul is magyarul is mind3at. Bolond volt, mert aki orvos családban nő fel, arra ragad ennyi bőven.... Második kérdésem: Milyen típusú sugárzás a röntgen sugárzás: Mondja hogy radioaktív. Valami olyan választ vártam kilóra erre, hogy nagyenergiájú ionizáló és per vagy elektromágneses hullám az is. bla bla bla. Hosszú.... De a lényeg hogy én 3 ból 2-t tudtam, ő egyet sem az én 3-amból. És azért éreztem magamat többnek, mert nem vágtam a poféjéba h milyen barom vagy, hanem mosolyogtam és csöndben bólogattam. Szóval a mai napig azt hiszi hogy 2 fázis van a konnektorban :))))))
Ezt csak azért írtam le, mert lehet a tudásod bármiből bármekkora, lehetsz jogász mérnök orvos akármilyen professzor, a tudásod csak egy bizonyos szintig meghatározó, azon felül már csak az számít, hogy mennyire tudsz viselkedni, és milyen szemlélettel állsz a világhoz. A villamosmérnöki karokon, különösen a villamosmérnöki szakokon, a szemléletformáló tárgyak nagyon sokat segítenek ebben...... (BME-n pláne.)
Egy mérnök soha a büdös életben nem fog gépeket összeszerelni gyárakban :D, az a szalagmunkás feladata.
A mérnök megtervezi azt a gépet,kiválasztja a hozzá megfelelő anyagokat és gyártási eljárást, mérlegeli a gyártási költségeket, majd legyártat egy kisebb mintát, azt teszteli, hogy bizonyos szabványoknak megfelel-e, majd a gyártást átviszi üzemi méretbe.
Elég interdiszciplínáris munka...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!