Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Emelt töri érettségire fel...

Emelt töri érettségire fel lehet készülni 2 hét alatt?

Figyelt kérdés

Ah, teljesen kivagyok. Az a gond, hogy matekból is emeltezem, és eddig inkább arra készültem, mert próbaérettségit írtunk a suliban.

Én hülye, azt gondoltam, hogy fel lehet készülni az emelt törire 2 hét alatt, ha korábban tanulnál meg az anyagot, úgyis elfelejteném. A témakörök feléből az év közben írtuk ismétlőket, de azokat is át kellene nézni, a másik felét meg az elmúlt 2 év során tanultuk. Tehát az is viszonylag friss. Azt gondoltam, simán menni fog.

Tévedtem.

Nagyon lassan haladok vele. Egészen eddig nem izgultam annyira az érettségi miatt, de most egyszerűen rámjött egy idegösszeroppanást megelőző állapot, a töri érettségi miatt. Úgy érzem, nem fogom tudni megtanulni ezt a rengeteget 2 hét alatt.

Mindig 5-ös voltam töriből, az ismétlődogák és az esszék is kiemelkedően jól sikerültek, de most hatalmas mennyiséget kell megtanulnom.

Teljesen beparáztam, kb már az öngyilkosságról gondolkodom. Nem szúrhatom el, mert ahova jelentkeztem, oda 460/65 koruli a ponthatár, ami azt jelenti, hogy 90% körüli érettségit kell írnom LEGALÁBB. :(

Szerintetek 2 hét alatt meg lehet tanulni az emelt töri érettségire a tananyagot?

Ti hogy álltok a tanulással?

2017. ápr. 23. 21:51
 1/8 anonim ***** válasza:
Ugyanez... Annyi, hogy én már csinálom 2 hete és ugye van még kettő. Én azon paráztam be, hogy töltöttem ki még márciusban egy régebbi emeltet, az lett 70%, mondom jólvan, ráérek még, jó lesz. Elkezdtem tanulni 2 hete, múlt hétvégén újra egy régebbi érettségit kitöltöttem, már csak 61%... Na mondom jó, bele kell húzni, mégjobban rákapcsoltam. Most pénteken töltöttem ki mégegyet, 52%..... Minél többet tanulok annál szarabb :DDDD Tanulok persze tovább rendesen még ebben a két hétben, de ha őszinte akarok lenni akkor nem várok csodát, részben elengedtem. Átnézem amit tudok, minél több dolgot megpróbálok megjegyezni, átnézem az atlaszt hogy tudjam használni rendesen, ilyenek. Ennyi idő alatt úgysem tudsz már mindent tökéletesen megtanulni, próbáld meg minél jobban kihasználni ezt a kis időt. Nézd át a fontosabb dolgokat amik tavaly nem voltak (nem volt 56, rendszerváltás, 48, világháborúk...), azokra van még idő tökéletesen megtanulni és valószínűleg benne is lesznek idén mivel tavaly nem voltak. Aztán ami már nagyjából megy azt hagyd, ami pedig ezeken kívül nagyon nem megy azt olvasd el sokszor/tanuld. De ne akarj mindent 1000% biztosra bevágni, nincs már rá elég idő. A fontos dolgokat nagyon, a többit csak átolvasni, én így csinálom
2017. ápr. 23. 22:26
 2/8 anonim ***** válasza:

2 hét alatt a teljes anyagot biztos nem fogod tudni bevágni 90%-ra, alapos felkeszülés mellett is ez elég magas cél, de így nem reális.

Én már leérettségiztem pár évvel korábban, és hát nem mondom én se készültem fel eléggé időben. Hasonlóan indultam ki, úgyis mindig ötös voltam, előtte pár héttel volt a középszintű tételekből egy szóbeli kisérettségi, gondoltam ha átfutom az emelt szóbelit is majd jó lesz, hát eléggé pofára estem. Viszont bíztató, hogy a szóbelivel még elég jól fel lehet húzni százalékot, habár nekem így is 74% lett. 2 hét alatt tökéletesen nem fogod tudni megtanulni, de a korábbi esszé kérdéseket nézd át. Megvannak a gyakori témák, amik sokszor előkerülnek esszénél, erre hajts rá még mindenképp,de a tesztes résznél viszont nagyon random dolgokat be tudnak kérdezni ókori vallásokról vagy olyan csatáról ami jó ha egyáltalán dereng.

Az öngyilkosság az érettségi miatt viszont szimplán butaság. Ha idén nem is sikerül bekerülnöd a kinézett helyre újra neki lehet futni az érettséginek, egy tárgy még könnyen javítható és ha egy év csúszással is de be lehet kerülni. Nem itt és most dől el minden, ha elsőre nem is sikerül mindig van még lehetőség. Én se oda kerültem be elsőre ahova terveztem. Újraérettségiztem, letettem egy felsőfokú nyelvvizsgát és itt vagyok a kinézett szakon. :) Plusz tanultam az esetből. Tudom, hogy érettségi előtt ez most tényleg olyan mintha minden ezen múlna, de ez csak látszat. Légy kicsit rugalmasabb, adj bele most mindent, de ne görcsölj rá nagyon. Teljesen felesleges mikor még gimiben is 4 évig nyomják, hogy milyen fontos ez, ilyennel csinálnak idegroncsot a diákokból, mikor bármikor javítjató az érettségi (oké, fizetős, de diákmunkával is 1-1,5 hét alatt megvan az ára).

2017. ápr. 24. 00:43
 3/8 anonim ***** válasza:
Tényleg, ezt akartam írni én is, hogy gondolom ezt az öngyilkosság gondolatokat csak viccből írtad (legalábbis remélem), de még annyit sem ér az egész, hogy ilyeneket viccből leírj... Gondolj bele, mi a legrosszabb ami történhet? Egy évvel később mész egyetemre. Nem nagy valami... Persze bem jó, de nem is olyan súlyos dolog, hogy emiatt most ennyire beparázz. :D
2017. ápr. 24. 08:05
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat! :)

Persze, nem leszek öngyilkos, habár most még jobban megijedtem. :D na mindeg, tanulas, tanulas, tanulas...

Szerintetek szóbelivel együtt kb hány % a reális célkitűzés?

2017. ápr. 24. 17:15
 5/8 A kérdező kommentje:
Az lenne a jó, ha a középszintű érettségikkel fel tudnám húzni az érettségi átlagomat. Mondjuk angolból van már egy 94%-om, földrajz miatt nem aggódom, magyarból is lehetőleg meglesz a 90% körül. Tényleg minden pont/százalék számit. Ha el is rontom picit az emelteket, legalább a közepeknek kellene jól sikerülniük. Ah, nagy a stressz, nagy a stressz :D
2017. ápr. 24. 17:18
 6/8 anonim ***** válasza:
A reális célkitűzés az mindenkinek más. Van olyan osztálytársam aki jogra akar menni, neki is ilyen 90% körül kellene hogy legyen, és szerintem meg is lesz neki. Nekem például az is elég ha megvan a 45% hogy az 50 pontot megkapjam érte, de azért 60 fölött jó lenne megcsinálni szóbelivel együtt. De ha csak 45%-ra sikerül akkor vagyok pont 40 ponttal a tavalyi ponthatár fölött.. :DDD Sőt ha a 45% se lenne meg de a magyarom sikerülne 75%-ra akkor is megvagyok 50 ponttal a tavalyi határ fölött.. :D Úgyhogy nekem elvileg nem kéne stresszesnek lennem aztán mégis az vagyok. :DDD
2017. ápr. 24. 18:05
 7/8 anonim ***** válasza:
Help:( ugyanez csak iden, hogy sikerult??
2018. ápr. 16. 01:03
 8/8 A kérdező kommentje:
81% lett az egész szóbelivel. Nem az elsőnek megjelölt szakra vettek fel, de azért elkezdtem az egyetemet, de az első félév után abbahagytam és most újrafelvételizem szinten arra a szakra, ahova nem jutottam be. Az emelt matekot ismételtem most, az tavaly 79% lett
2018. máj. 11. 10:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!