Középszintű filizófia érettségire keztem felkészülni, hogyan készüljek? Módszerek, jegyzetek stb.
A filozófia lényegében erkölcsfilozófia. Az erkölcsfilozófia az erkölcsi könnyebb út, vagyis az erkölcsi gyengeség elkerülésére szolgáló igyekezet. Ennek a történetét, változását, "fejlődését" Fejlődésről szó nincs valójában, legfeljebb a képmutatás fejlődéséről! Na, arról viszont nem beszélnek.
Az erkölcs általános elveket követel meg, tehát ilyen szempontból pl. Ariszototelész nem mérvadó, ő azok közé tartozik, akik az erkölcsöt és pl. a boldogságot egyénre szabottan képzelik el. Tehát csakis Platónt, Kantot ajánlom, az ő erkölcsi téziseiket, megállapításaikat, az ő erkölcsfilozófiájukat. Persze, azok a barmok, akik a filozófia tankönyveket írják, kinyalva érzik a seggüket, ha egy-két idézetet az ő saját szövegeikből idézel. De ha valódi tisztánlátásra törekszel, akkor az említett óriásokat, Platónt és Kantot olvasd. Meg az egyetlen létező modern szintézist, a Harcz László: Az evolúció filozófiája"-t. De az én írásomat csak a vizsga után olvasd el, mert különben meghúznak a vizsgán...
Bocs, kimaradt egy-két szó:....."fejlődését" kell nyomon követned a nagyok munkáiban.
Üdv.
Ha szegedi vagy, akkor én szívesen felkészítelek, akár az emelt szintűre is :D
Saját jegyzeteim vannak, könyvek közül, amit ajánlok felkészülésre, az a Boros Gábor által szerkesztett Filozófia. Jó nagy böhöm könyv, nyilván nem kell az egész középszintre (emelt szintre sem), de minden benne van, amit érettségin kérdezhetnek.
Szórakozásnak pedig olvasd el a Sophie világát, tulajdonképpen egy filozófia történet szépirodalomnak álcázva. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!