Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » NKE-re szeretnék jelentkezni,...

NKE-re szeretnék jelentkezni, katasztrófavédelemre. Valaki feltudna világosítani?

Figyelt kérdés
Szóval, tűzoltó akarok lenni, de mivel most mindenki be van zsongva az egyetemektől, kíváncsiságból megnéztem, én hány pontot szereznék, és a tavalyi pontszámok felett (államilag finanszírozott) voltam 20-30 ponttal, szóval úgy döntöttem, miért ne próbáljam meg?! Na, de mégis hogyan folyik le ez a felvételi? Van még valami írásbeli a pontszámos felvételi mellett, vagy fizikai felmérés? Sajnos nem sok infót találtam erről, ezért megköszönném, ha írnátok. (Levelező tagozaton szeretnék mindenféle képpen!) Emellett érdekel még a honvédség is, ha valakinek arról van tapasztalata, kérem írja meg.

2017. febr. 1. 20:54
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

3 szak van levelzőn: műveleti, iparbiztonság és tűzvédelem mentésirányítás. Az utóbbira csak akkor jelentkezhetsz ha állományba vagy, államilag támogatottra is csak így kerülhetsz be. Ha nem dolgozol a katasztrófavédelemnél akkor önköltségesre mehetsz csak. Nem kell alkalmassági meg semmi. Egyedül a középiskolás pontok, érettségi + egy erkölcsi bizonyítvány. Itt ugye mint civil tanulsz, nem vesznek fel a katasztrófavédelemhez a suli elvégzése után automatikusan tisztnek. Továbbá ha valahova bekerülsz a suli elvégzése után (pl: beosztott tűzoltónak) akkor sem tisztként kezdesz, hanem alulról. Összevonások vannak, kb 3 hetente kell feljárni az egyetemre 3-4 napokat zsinórban. Dióhéjba ennyi.

Honvédségről nem értem mit szeretnél megtudni. Jelentkezni szeretnél katonának? Vagy a HHK érdekel? Nem tudom..

2017. febr. 2. 15:40
 2/8 A kérdező kommentje:

Tehát akkor, ha jól értelmezem, ha elvégzem civilként, akkor is csak őrmesterként kezdek, és utána megyek fel szépen lassan a listán, igaz? Ahhoz, hogy automatikusan tisztnek vegyenek fel először vonulósnak kell lennem, és úgy kell jelentkeznem az NKE-re?

Igen, a HHK érdekelne, ott is hasonló a téma?

Köszönöm a válaszod!

2017. febr. 2. 16:29
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem, kevered a dolgokat.

Akkor lehetsz tiszt, ha NAPPALIRA vesznek fel! A suli után pedig hadnagyként kezdesz. A nappali teljesen más téma mint a levelező, ott alapkiképzést kapsz, kötelezően kollégista vagy, egyenruhát hordasz, szigorú rend és napirend szerint töltöd bent a napokat, + rengeteg egyéb dolgon kell részt venned az egyetemi előadásokon és vizsgákon kívül. Levelezőn csak az egyetemi órák vannak, meg a vizsgák.

Másik módja, hogy tiszt legyél, hogy bekerülsz a katasztrófavédelemhez és sok-sok év munka, és tapasztalat szerzés után egyre feljebb kerülsz. Elkezded őrmesterként és ha úgy hozza a sors akkor eljutsz pl. századosig, vagy főhadnagyig, stb. Ez nagyon sok idő, de tapasztaltabb leszel. Viszont akik az egyetem nappali szakán végeznek azok nem tűzoltók lesznek! Ők hatósági és vezető tevékenységeket fognak végezni. Pl ellenőrzések, felülvizsgálatok, irodai munkák stb.

Na most, hogy milyen rendfokozatba kezdesz akkor ha levelező után elmész tűzoltónak nem tudom pontosan, itt még én sem tartok, nagy valószínűséggel őrmester, esetleg törzsőrmester de ebbe már egyáltalán nem vagyok biztos!!

Az biztos, hogy vezetői beosztásokat könnyebben megkapsz, továbbá a tiszti rendfokozatokhoz nem árt a felsőfokú végzettség.

A HHK-n nincsen levelező, ott vagy nappalis és katonatiszt leszel vagy semmi. 3 szak van (üzemeltetés, logisztika meg katonai vezető), mindhez kell alkalmassági, ugyan olyan mint a honvédséghez, ide is kell egy nyelvvizsga (angol!) a felvételhez + a középsulis tantárgyak, érettségi stb.... nagyon röviden ennyi. (Az üzemeltetésre meg a logisztikára egész alacsony a ponthatár)

2017. febr. 2. 19:28
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm, sokat segítettél!:) Két kérdésem lenne még, hogy kapnék e valamilyen minimális fizetést, ami legalább az étkezésem kibukná, ha nappalin lennék? Fordítanak e bármiféle figyelmet arra, hogy a lakhelyemhez közel osszanak be, vagy bárhová beoszthatnak? És ha bárhová, van e lakhatási támogatás?
2017. febr. 3. 13:00
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Mivel nem ott vagyok, erről nem tudok sokat, valamennyi ösztöndíj van tanulmányi átlaghoz igazítva de, hogy mennyi azt nem tudom. A katasztrófavédelmes szakok tájékoztatóján azt ígérik, hogy lakhelyedhez minél közelebb igyekeznek neked szolgálati helyet biztosítani a tanulmányaid után de ez süket duma, képtelenség megmondani hogy x év múlva hol lesz éppen szabad hely. A honvédségi szakokról pedig inkább nem mondok semmit, hogy ott hogy van a szolgálati elhelyezés a tanulmányok után, mert abba tényleg egyáltalán nem látok bele. Nincs túl sok lehetőség az biztos. Ha én felszerelnék a honvédségbe a legközelebbi lehetőség katonáskodásra lakhelyemtől kb 70-80 km-re van. Amúgy a suli ideje alatt kapsz kollégiumi elhelyezést, kosztot meg mindent.
2017. febr. 3. 17:36
 6/8 A kérdező kommentje:
köszönöm!:)
2017. febr. 4. 17:22
 7/8 anonim ***** válasza:

A honvédségi irány is nagyon hasonló a katasztrófavédelemhez. Csak nappali ösztöndíjas alapképzéssel leszel automatikusan hadnagy. Civilként is bekerülhetsz a honvédségbe, akár tiszti rendfokozatokba és beosztásokba is, ha van valami olyan felsőoktatási végzettséged, amire szüksége van a honvédségnek. (orvos, jogász, térképész, mérnök, meteorológus stb.)

Még alternatívának van az altiszti akadémia, ahol érettségi után, 2 év alatt képzik a hivatásos altiszteket. Aztán bárki befáradhat a toborzó irodába és végzettségének megfelelően kezdhet szerződéses legénységi állományban, vagy ha van valami középfokú hasznos végzettsége, akkor altisztként. Odabentről pedig képezhetik tovább magukat, akár levelezőn járnak valami főiskolára.

2017. febr. 5. 00:28
 8/8 anonim ***** válasza:

Szóval ha középfokú végzettséggel (esetembe érettségi) bemegyek egy toborzó irodába és bekerülök szerződéses katonának akkor altisztként kezdenék? Ugyan olyan altisztként mint aki Szentendrén 2 évig tanul? Biztos ez?

Mellesleg engem inkább a tartalékos része érdekelne a dolgoknak. Nyárra gondolkodok, hogy bevonulok. Az, hogy működik a kiképzés elvégzése után? Időként berendelnek? Akkor mi van például ha nem tudok bemenni?

Az első 3 válaszadó vagyok.

2017. febr. 7. 12:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!