Ki kell-e fizetnem a két félévemet ha szeptembertől
másik egyetemre szeretnék menni?
Figyelt kérdés
Sziasztok :)
Jelenleg az ELTE BTK-n tanulok(elsősként) azonban most szeretnék jelentkezni az ELTE TÁTK-ra. Szaktársaimtól azt az infót kaptam ,hogy ebben a fél évben ki kell iratkoznom ahhoz,hogy ne legyen a dolognak semmilyen anyagi vonzata. Azonban beszéltem az Oktatási Hivatallal is ahol azt mondták, hogy nyugodtan járjam ki itt ezt az évet nem kell fizetnem semmit.
Nyilván a szaktárs jobban informált, mint az Oktatási Hivatal. Javaslom a szerződésed elolvasását különös tekintettel az 5. pontra.
2017. jan. 21. 00:19
2/13 A kérdező kommentje:
Kedves Andizsuzsi!
Köszönöm a segítséget. Szaktárs alatt pedig felsőbb éves tanulmányügyis munkatársat értettem. Nem vagyok oly naiv min ,ahogy Ön gondolja :)
2017. jan. 21. 00:43
3/13 anonim válasza:
A felsőbb éves tanulmányügyis munkatárs nagyon nincs képben (avagy tipikus TO-s).
Ha kiiratkozol, de 1 éven belül újra hallgatói jogviszonyod lesz bármelyik felsőoktatási intézménnyel nem kell fizetned semmit.
Tekintve hogy nem a TO szedi be a tandíjat ilyen esetben, hanem az állam, a tanulmányügyisek lényegében semmit se tudnak ezzel kapcsolatban. Ellenben a hallgatói szerződésben le van írva minden. Más kerdés, hogy ezt alig pár államis hallgató olvasta is el mielőtt állami szakra jelentkezett.
Amúgy azt írtad a "szaktársaidtól" hallottad, nem egyetlen so-so TO-stól.
2017. jan. 21. 03:42
4/13 anonim válasza:
Nem is kell kiiratkozzál. Mert ha szeptemberben az új felvételi alapján beiratkozol a TÁTK-ra, akkor automatikusan kiírnak a BTK-ról. Ha 1 éven belül folytatod a tanulmányaidat és szerzel diplomát, bármilyet, akkor nem kell visszafizess semmit, a korábbi félbehagyottra sem. Theát végezd el a második félévet nyugodtan, csak vegyél fel olyan tárgyakat, ha úgyis átjelentkezel, a mi a TÁTk-n lévő szakodon van. Ne BTK-s tárgyakat vegyél fel a második félévben, hanem csak olyanokat, amik a TÁTK-s szakodhoz jók, akár több, mint 30 kreditet is felvehetsz, ha tudsz.
2017. jan. 21. 11:33
5/13 anonim válasza:
Persze a második félévben mehetsz passzívra is, hogy ne fogyjanak az államis féléveid, nem kell kiiratkozni, elég a passzív is. De ha nem akarsz passzívra menni, akkor vedd fel a tantárgyaidat az előbbi hsz szerint és így nem vesztesz félévet gyakorlatilag.
2017. jan. 21. 11:35
6/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a segítséget :)
2017. jan. 21. 17:37
7/13 anonim válasza:
"Mert ha szeptemberben az új felvételi alapján beiratkozol a TÁTK-ra, akkor automatikusan kiírnak a BTK-ról." Ez hülyeség, mivel végezhetne 2 szakot párhuzamosan senkit se írnak ki automatikusan. Simán passzívon marad ha nem jelentkezik be aktív szemeszterre, de nem szűnik meg a hallgatói jogviszony A BTK-val.
2017. jan. 21. 19:07
8/13 anonim válasza:
Egy egyetemen csak egy jogviszonya lehet. Így nem kell kiiratkoznia a régiről elég, ha beiratkozik az újra.
2017. jan. 21. 19:17
9/13 anonim válasza:
Ez még mindig nem igaz, egy egyetem belül is lehet párhuzamos képzésen, akár karon belül is.
"A felsőoktatási törvény lehetővé teszi azt, hogy a hallgató egyszerre több intézménybe vagy egy intézményen belül több szakra járjon."
Ez a szabály nem változott, ha olyanja van a kérdezőnek akár 3 szakot is végezhetne párhuzamosan az ELTE-n belül, mert még mennyiségi korlátozás sincs.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!