Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Egyetemen az osztályzásnak...

Egyetemen az osztályzásnak mekkora szerepe van? (1,2,3 stb. ) Olyan komolyan veszik mint a középs suliba?

Figyelt kérdés
Tehát pl.: ha egy vizsgam kettesre sikerült érdemes javítani vagy örüljek hogy megvan?

2016. dec. 21. 00:43
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

attól függ, hogy milyen szak

és attól hogy miért lett mondjuk 2-es, azért mert nem tanultál eleget vagy azért mert nem tudod jobbra/olyan tárgy ami mondjuk lutri

2016. dec. 21. 02:27
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Ösztöndíj szempontjából, illetve szakirányra kerülésnél számít (utóbbinál a különböző szakirányoknak különböző átlagkövetelménye lehet). Mondjuk én csak egy egyetemre jártam (BME-VIK), szóval lehet, hogy máshol máshogy megy, de nálunk egy-egy tárgynál semmi jelentősége nem volt azon kívül, hogy átmentél, vagy nem. Viszont a fentiek miatt érdemes tanulni, ill. legalább néhány komoly tárgyból 4-es, 5-ösre hajtani. Ha nagyon úgy érzed, hogy rossz napod volt, és máskor, plusz egy kicsi készüléssel simán tudnál 1-2 jegyet javítani, akkor menj el, de ha már ez a vizsga is necces volt, és örülsz, hogy átmentél, akkor szerintem ne fáradj.
2016. dec. 21. 02:58
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy írták, a tanulmányi ösztöndíjnál (mondjuk nálunk mindenki nagyon keveset kapott) és a szakirányra való jelentkezésnél van szerepe (de utóbbi esetben csak meghatározott tárgyak jegyei számítottak nálunk). - Meg abban, hogy a tanárok épp úgy elkönyvelnek ilyen vagy olyan diáknak, mint a gimiben. Vagy ha valakinél szóbelizel, aki még nem ismer, de látja az indexedben, hogy csupa jó jegyed van, esetleg jó pontnak számít, ha meginog, hogy hányast adjon.

Én így állok hozzá:

- a 4-es "jó"

- az 5-ös várakozáson felüli "ajándék", amiben van szerencse is (tekintve, hogy általában elég nagy anyagokból kell vizsgázni, ha lelkiismeretesen tanultál is, akkor is lehet, hogy kihúzol egy zűrösebb tételt és megszenvedsz vele)

- a 3-as tárgytól függ: általában egy kicsit bosszantó, mert nyilván lehetett volna jobb is (valószínűleg többet kellet volna rá tanulni, tehát az én hibám), de azért vállalható

- ha 2-est kapok, akkor örülök, hogy nem buktam, mert aki kettest kap, az nyilván könnyen meg is buktatott volna. Eszem ágába nem jutna egy javítóvizsgával a bukást kockáztatni.

Másrészt vannak tanárok, akik nem veszik jó néven, ha javítani akarsz, mert "csak" rabolod az idejüket, és "vitázol" vele arról, hogy ő milyen értékítéletet hozott - és ha ő be akarja bizonyítani, hogy NEM tudod az anyagot jobbra, mint amilyen jegyet adott, akkor be fogja tudni bizonyítani:S Szóval én soha nem kockáztattam javítást semmiből.

Vannak dolgok, amik később "ülepedtek le" (akár évek múlva) tehát nem számít, mi van az indexben - ugyanez vonatkozik persze arra is, amikor felejt az ember:S Tehát ha eléred, hogy egy "jó" minősítésű diplomád legyen (ami általában már 3,51-től megvan), akkor az egyes tárgyak érdemjegyei hosszú távon már nem számítanak.

2016. dec. 21. 09:40
 4/5 anonim ***** válasza:

Egyetemen alapvetően a kreditek számítanak inkább. Az a lényeges, hogy mennyi kreditet tudtál abszolválni, tetszőleges osztályzattal. A diplomaszerzéshez meg van határozva, hogy hány kreditet kell teljesíteni.

Az osztályzatok átlaga ösztöndíjaknál lehet fontos, illetve a szigorlatok átlaga sok esetben beleszámít a diploma minősítésébe (ami persze szintén nem érdekel később senkit).

Az MSc-re vagy PhD-re való bejutásnál lehet szerepe a diploma minősítésének, de plusszpontokkal (publikációk, nyelvvizsgák) ez is kompenzálható általában.

2016. dec. 21. 16:15
 5/5 anonim ***** válasza:

Tiszteletem az előttem szólók felé, magánvéleményem:

- nem, nem veszik olyan komolyan,

- habár igaz, ösztöndíjba beleszámít,

- örülj, hogy megvan.

Amire nagyon büszke lehetsz, ha sikerül: hogy ne legyen utóvizsgád. Legyen meg minden elsőre. Az igazi diadal.

Egyetlen utóvizsgám volt egy olyan szakon, ahol 38-an indultunk és ketten fejezték be csúszás nélkül a tanulmányaikat. ... Nem voltam köztük amiatt az egyetlen nyavalyás tantárgy miatt, amin aztán az UV-t is elbuktam.

2016. dec. 21. 19:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!