Hogyan tudom kiszámolni egy kondenzátor kapacitását amper/órában?
Kíváncsi vagyok, hogy egy 350 Farrados kondinak az értéke mennyi A/h amperórában.
Eredeti végzettségem szerint gépész vagyok, de kezdek beletanulni az elektrotechnikába...stb.
(egy svájci cég gyárt nagy kapacitású kondikat, 350 Farrádossal egy autót is beindítottak, 6db sorba kötve)
Hát, ha kezdesz beletanulni, akkor az elején nyessük le ezt az A/h-t, ami nem a kapacitás. A kapacitás az az Ah.
De egyébként a "kondenzátor egyenlete" megtalálható bárhol: Q=CU
No, hát igen, akkor a második hozzászólással már van kétfajta kapacitás, akkor már tisztázni kéne. Én átvettem a Kérdező szóhasználatát, ami nem a kapacitás tulajdonképpen, hiszen a kapacitás szót rajta kívül a világ fenntartja a C=Q/U viszonyszám azonosítására, a Kérdező a tárolt töltésmennyiség nagyságát értette kapacitás alatt, ami persze általános szóhasználatban ugyanúgy kapacitás, mint ahogy az agykapacitás sem az agykondezátor nagyságát jelenti, hanem a befogadóképesség nagyságát.
Hát van ez így, miként már többször megírtam, addig, amíg ugyanarról beszél két ember, mindegy, milyen kifejezéseket használnak, amikor a szolgáltatónál dolgoztam, és bejött egy nyugdíjas néne, hogy kicsi a villanyóra, én érthettem - és értettem - hogy miről beszél, kollégám viszont mindig kioktatta: tehát a Ferraris-rendszerű indukciós fogyasztásmérőre gondol? :D
Precízen tehát, ha kapacitásokról van szó, ajánlatos a kapacitás szót más értelemében kiváltani más szóval.
Amúgy vannak szuperkondenzátorok, és 12 V mellett több másodperces indításhoz ezek a Farádok nagyjából kellenek is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!