Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mikor írjuk egybe az igekötőt...

Mikor írjuk egybe az igekötőt az igével? Pl. meg kell néznem és meglesz oldva stb. Miért épp így a helyes?

Figyelt kérdés
Persze ez csak két példa, de nem értem sose, hogy mi alapján meg egy a dolog. Mondjuk megfogom nézni és be kell írni? Jó helyesírónak mondanak általában,épp azért ciki, hogy nem tudom ezt :D ezeket a dolgokat milyen szabályhoz kössem?
2016. nov. 18. 14:51
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Nem helyes, amit írtál.

Meg lesz oldva.

Ezért:

Az ige igekötős: megold.

Te viszont beleraktál egy lesz-t. Meg lesz oldva. Ettől azonban továbbra is az igéhez tartozik az igekötő, nem pedig a lesz-hez, így nem írod egybe vele.

Meg kell néznem: mivel a "megnézni" szóba raktál egy kell-t.

Szóval az igekötőt mindig a hozzá tartozó igével kell egybeírni, nem más szóval. Ha más szó is van benne, akkor azzal nem írod egybe, mert nem ahhoz tartozik.

2016. nov. 18. 15:03
 2/4 Andizsuzsi ***** válasza:
Akkor írjuk egybe, ha az igekötő az ige előtt áll és nincs köztük egyéb szó. A még fogom nézni külön van, mert a megnézni ige között ott a fogom, ami jelen esetben nem ige.
2016. nov. 18. 15:05
 3/4 anonim ***** válasza:

Más példák:

Fogtam magam és LEÜLTEM.

LE kellett ÜLNÖM.

Az autót ELLOPTÁK.

Az autó EL lesz LOPVA.

Anya KIMENT a piacra.

KI kellett MENNI a piacra.

2016. nov. 18. 15:07
 4/4 anonim ***** válasza:

NEm tudom miért, nekünk általános iskola 4. osztályában elmagyarázták a dolgot, akkor megértettem, és azóta nem értem, másoknak mi ezzel a gondja.

A kérdés, amit föltettél arról szól, kinyitottad-e a tankönyvedet. Szerintem nem.

A telefonnyomkodás hidd el nem fog segíteni.

2016. nov. 18. 15:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!