Vádolhat el plágiummal?
Figyelt kérdés
A szakdolgozatomba van egy egy oldalú terjedelmű rész, amelyet 6 különböző internetes forrás segítségével sikerült megírnom, mind a 6-ot gondosan megjelölve az irodalomjegyzékben. A konzulensem most plagizálássál vádol a fent említett rész miatt. Lehet igaza? Elküldte nekem a szabályzatot, ami alapján úgy vélem nekem van igazam, nincs megtiltva az internetes forrásgyűjtés. Hangsúlyozom nem szó szerinti másolásról van szó, csak szám adatokat emeltem át. Előre is köszönöm!2016. okt. 18. 13:09
1/3 anonim válasza:
Ahogy így leírod, elvileg nem.
Egy kérdés merült fel bennem: ugye nem csak az irodalomjegyzékben van feltüntetve a forrás, hanem az adott oldalon is, olyan formában, ahogy nálatok megkövetelik (szövegközi hivatkozásként vagy lábjegyzetben).
A másik: nálunk nem szó szerinti idézetkor nem kell oldalszámot is megjelölni, de van, ahol mindig megkövetelik az oldalszám feltüntetését is.
2/3 A kérdező kommentje:
Csak az irodalomjegyzékben jelöltem meg. Ez esetben lehet hibáztam, mentségemre szóljon, hogy a szabályzat kifogásolható, nem fogalmaz pontosan, az internetes forrásoknál nem ad egyértelmű utasításokat, így mások szakdolgozata alapján készítettem el az irodalomjegyzéket, ahol ezt a példát láttam. Köszönöm válaszod, még ezzel megpróbálkozom! Oldalszámmal ellátott hivatkozás csak szó szerinti idézés esetén kötelező, így biztosan nem ez volt a probléma.
2016. okt. 19. 00:07
3/3 anonim válasza:
Ha a szövegben nem írod oda, hogy azt milyen forrásból merítetted, akkor azzal megtéveszted az olvasód, mert úgy fog tűnni, hogy az a szöveg is a te saját eredményed/gondolatod, ezért jogos a konzulensed kritikája. Teljesen mindegy, hogy az irodalomjegyzékben benne van a forrás. Pusztán a forráslista, anélkül, hogy megjelölnéd, hogy mit honnan merítettél nem ér semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!