Egy jogot végzett, miért kap 5 év után egyből dr-t?
Nyilvánvalóan már az elnevezés is több mint bagatell, hisz az ég világon senkit nem gyógyít.
De egy igazi orvos 6 év után (persze utána még jön a szakosodás) egy bármilyen más területen tudományos doktori címet szerző ember 5 + doktori elvégzése után kapja meg ezt a címet.
Vagy akkor miért nem kapja meg automatikusan mindenki aki egy 5 éves egyetemet elvégzett?
(nyilván nem büfészakokról beszélek)
De mondjuk egy villamosmérnök vagy akármilyen NEM büfészakot megemlíthetnék, ugyanúgy tanul keményen 5 évet, nem csak az ölébe pottyan a diploma.
Valaki hozzáértő tudna nekem bármi okosat írni erről?
Előre is köszönöm.
"Vagy a diplomába ezt pluszban beleírják?
Vagy kapnak egy tudományos kiegészítő diplomát?"
Igen, ezt úgy hívják, hogy doktori oklevél, amelyet latinul és magyarul adnak ki.
Külön doktoravatás is van.
Kedves Kérdező, hatalmas tudatlansággal rendelkezel, keversz mindent mindennel. Már leírták, hogy semmi köze a doctor szónak az orvostudományhoz, ha kinyitod a latin szótárt, akkor láthatod az eredeti jelentését:
doctor, oris, m. - tanító, mester
Ebből származik a tanít, oktat ige is, a doceo...
Másrészt az ügyvéddé váláshoz az 5 éves egyetemet tovább minimum 3 év gyakornoki idő követi, majd szakvizsga, ezt követően válik valaki teljes jogú ügyvéddé. A hagyományról még annyit, hogy a jog mindig is kiemelt tudományterület volt, saját fakultással rendelkezett a középkortól kezdve, minden korban volt egy kitüntetett szerepe, akárcsak az orvosi karnak.
Őszintén sajnálom azt, aki ettől a 2 betűtől várja, hogy megnő a farka 5 centivel.
Most ha azt hallod, hogy doktor..., akkor nem egyből egy orvost, fogorvost, állatorvost képzelsz magad elé?
Én pl nem. A doktor egy cím, nem foglalkozás. Az orvost is azért doktor urazod, mert tiszteled. VAn orvosdoktor, jogi doktor. Ennyi.
Akik normálisan válaszoltak azoknak köszönöm!
A többieket nem értem.
Feltettem egy kérdést, mert tényleg nem értem, nyilván összekeverem, mert fogalmam sincs az egészről, azért kérdezem.
Egyálalán nem vagyok senkire irigy, most ha megkérdem, hogy miért hívják a szülőket "szülőknek", hisz csak a nő szűl, akkor irigy vagyok egy felnőtt férfira, akit szülőnek neveznek?
És igen, nem vagyok egyetemista, mert még csak 17 éves vagyok.
Szerintem rajtam kívül vannak mások is (akár felnőtt emberek) akik nicsenek ezekkel a dolgokkal tisztában, így ők is lehetnek tudatlanok, de én legalább megmertem kérdezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!