Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Az ezekre végződő idegen...

Az ezekre végződő idegen neveket, hogyan toldalékoljuk?

Figyelt kérdés

Az n-re, t-re, m-re végződő idegen nevek toldalékolását szeretném tudni.

Köszönöm.

2016. júl. 24. 10:45
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Tudnál mondani pontos példát?
2016. júl. 24. 10:51
 2/12 anonim ***** válasza:
Tatummal, Kevinnel
2016. júl. 24. 11:49
 3/12 anonim ***** válasza:
A toldalékolás mindig attól függ, hogy egyébként hogyan kell kiejteni, például a franciában a szóvégi "t" betűt nem mindig ejtik (talán sose, ezt nem tudom, de biztos hogy gyakran nem), így például a Maigret [megré] szó toldalékolása így fog kinézni: Maigret-vel, Maigret-n, Maigret-től, stb., és mivel az utolsó betű gyökeresen eltér a kiejtéstől, ezért mindig kötőjelet használunk.
2016. júl. 24. 12:57
 4/12 anonim ***** válasza:
Johann pl ha van két n-nel is, akkor szerintem Johann-nal; nem tom,hogy ezen változott-e valami.
2016. júl. 24. 13:47
 5/12 A kérdező kommentje:

A -val-vel rag érdekelne.

pl: John

2016. aug. 2. 00:44
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Hogyan ejted ki? [Dzson], gondolom. Akkor Johnnal.
2016. aug. 2. 10:43
 7/12 anonim ***** válasza:
Csak akkor kell kötőjel, ha a szó végén néma hangzó van, vagy az utolsó kiejtett hangot betűk bonyolult, írásrendszerünkben szokatlan együttese jelöli. Hogy a „bonyolult, írásrendszerünkben szokatlan” kitétel mit jelent, a szabálykészítők évtizedek óta nem szíveskednek pontosan definiálni, felsorolni.
2020. jún. 13. 11:31
 8/12 anonim ***** válasza:

7-esnek, de akkor te még azt hiszem, talán nem olvastad a korábbi kommenteket; azt szeretném mondani, hogy de a Johann az ugye teszerinted is helytálló?

mert pl én amikor általános iskolás voltam (1999-2007), akkor mi így tanultuk, hogy nem eshet ki az egyik betű sem a toldalékolás miatt; tehát ahhoz a névhez jön plusszban a toldalék; és 3 egyforma betűt pedig nem írunk egymás mellé, és akkor oda is kell a kötőjel.

Mint pl:

Johann-nal, Babett-tel, Anett-tal, Anett-tel. (Azé' írtam, hogy mikor jártam általánosba, mert én megrökönyödtem, amikor valaki megrökönyödött azon, aki nagyjából olyan 12 évvel idősebb, mint én, hogy most már ezeket így kell írni, tehát nem Babettal pl, hanem Babett-tal. (Ez ilyen vegyes hangrendő, ott e-vel is, meg a-val is jó a rag.) Ja meg még az észszerű. Én el tudom fogadni, hogy mind a két verzióban helyen, de én ezt általános iskola felsőtagozatban így tanultam, hogy így helyes; hogy kiírjuk mind a két sz-betűt. De én attól még el tudom fogadni, hogy így "ésszerű" is helyes; mert csomó helyen így látom. :) Ráadásul pont az észszerűt alá is húzza az automatikus helyesírásellenőrzés, ami számomra fura. :) Mert mi már egyértelműen így tanultuk, hogy ki kell írni mind a két sz-betűt. :)

Ja várjál, most kezdem kapisgálni!! :) Akkor ott az egyik a Johann-nal esetében pl elnémul mindenképpen; mert 3 n-betűt nem tudunk egymás mellé kiejteni. :):) Illetve, tudunk végülis, csak nem írhatunk 3 n-betűt rögtön egymás mellé. :):)

2020. jún. 13. 12:58
 9/12 anonim ***** válasza:
*hangrendű
2020. jún. 13. 13:00
 10/12 anonim ***** válasza:

*mind a két verzióban helyes

bocsánat, többet is elgépeltem. :S

2020. jún. 13. 13:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!