Ha egy adott számot mindig megszorzunk egy az előzőnél nagyobb szorzó számmal és ezeket összeadjuk, de nem 0 vagy 1-től indulunk akkor, azt hogy számoljam ki?
Érthetetlen, ezért leírom mit is akarok:
10π+11π+12π+13π+14π...
π=pí=3,14...
Olyan képlet kellene amit be tudok írni egy jobb fajta számológépbe és én döntöm el, hogy meddig adom össze őket.
Pl: a vége legyen 150π.
Így értem: 10π+11π...50π+51π...149π+150π
NA!! Ezt pl: hogy tudom kiszámolni gyorsan?
Kiemelsz pit, majd a számtani sorozat összegképletével számolsz. Példádban pi•(10+11+12+...149+150)=
=pi•[(10+150)/2]•141/2
azért 141 mert 10től 150ig 141db szám van.
Király!
Köszönöm!
DE!!! A végén a 141-et nem kell osztani 2-vel!
Mondjuk az nem teljesen értem, hogy a [(10+150)/2] miért is /2, de mindegy. Így jó: =pi•[(10+150)/2]•141
A számtani sorozat összegképletéhez kétfajta gondolatmenetet lehet mondani; az egyik szerint, ha összeadjuk az első és utolsó tagot, majd a másodikat és az utolsó előttit, és így tovább, akkor ezek értelemszerűen egyenlőek egymással, már csak az a kérdés, hogy hány ilyen összeg van, vagyis hány párost alakítanak ki így a tagok, az pont n/2 darab (ha n páratlan, az csak azt jelenti, hogy a középső tagnak nincs párja, például 1+2+3 esetén pont 1,5 párunk van). A másik megközelítés (és erre van a fenti képlet), hogy a tagokat egyenlővé tesszük egymással (ezt úgy érjük el, hogy veszük a megfelelő tagok számtani közepét), majd nemes egyszerűséggel szorozzuk annyival, ahányan vannak (n-nel).
Egyébként meg, mivel (a*b)/2=a*(b/2)=(a/2)*b, mindegy, hogy az egész szorzatot, az összeget, vagy n-t osztjuk 2-vel (életünk megkönnyítésének érdekében érdemes megnézni, hogy melyiket tudjuk osztani 2-vel; ha a sorozat egész számokból áll, valamelyik bizosan páros lesz.
Értem (90%) :D
Köszi, a lényeg, hogy megvan a képlet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!