Nem vettek fel egyetemre, mihez kezdjek?
A tervem az, hogy újraérettségizek + nyelvvizsgát szerzek, majd megint jelentkezek.
Ezen kívül mit csináljak? Mivel már nem lesz tanulói jogviszonyom így a családi pótlék és az árvasági se fog járni.
1 éves OKJ megoldás lenne?
Munkaügy által indított tanfolyamok nem jók? (ahol a minimálbér egy részét fizetik is)
OKJ előnyei:
Ha ezt választod,akkor a munkaügyin keresztüli képzések közül szemezgess. Kapsz keresetpótlót, diákot, és nem kell 2 évig az iskolapadban rohadnod. Szerzel egypapírt, amit aztán nem vesznek el tőled sosem. Mellette tudsz különtanárhoz járni (nyelvvizsgára), keresetpótlóból félretenni az egyetemre hogy ne kelljen felvenned diákhitelt. Nem sok pénz, de valami. Vagy ha olyan szakmát választasz, akkor a felvételihez is plussz kreditet kaphatsz.
Hátránya:
kevés pénz.
Munkát vállalsz valahol:
előnye:
Nincs szakmád, így vagy gyárba, vagy közmunkára, esetleg boltba vagy ha jó kapcsolataid vannak akkor jobb helyre is bekerülhetsz.Tudsz félretenni az egyetemre, koleszra, kajára, bulira. Több pénz.
hátránya:
ha egyszer rákapsz a munka és az állandó jövdelem ízére, akkor nagyon nehezen fogsz visszaülni az iskolapadba. Felelősségteljesebb leszel, érettebb általa, de lehet h a koncentrációd, a motivációd alábbhagy. Ez nem mindig baj.
Mérlegelj. Gondold át alaposan. Bárhogy döntesz, jól döntesz! :)
Mérnökinformatikus szakra jelentkeztem. Az előző évek ponthatáraiból következtettem arra, hogy nem fognak felvenni. Informatikából vagy matekból fogok szintemelőt tenni (bár valószínű infó lesz) + nyelvvizsga (így már következő évben elég pontom lesz).
Nappali tagozatos képzésre csak azért mennék, mert így kapnánk tovább a családit, árvaságit stb., ami 50 ezret jelent havonta (azért ez nem kevés).
Munkaügy szokott indítani olyan képzéseket amikért pénzt is adnak. Tegyük fel elmegyek egy angol nyelvvizsga előkészítőre (mert láttam hogy van ilyen), akkor a pénzen kívül mit kapok még? Diákot esetleg? Valamint árvasági és családi is fog járni akkor?
Csak mert én azt olvastam, hogy semmi ilyet nem ad a munkaügy által támogatott tanfolyam.
Nem tudom mi lenne a jó döntés, de valahogy pénzt kell keresnem. Ha nem találok munkát, akkor fogalmam sincs, hogy fogjuk azt a mínusz 50 ezret pótolni.
Még arra tud valaki válaszolni, hogy ha felvesznek felsőoktatásba akkor kapni fogom az árvaságit újra? Vagy ha egyszer megszűnik akkor újraigényelni nem lehet?
Próbálok keresgélni a témában, de csak telóról tudok most lenni (és örülök, hogy ezt az oldalt betölti)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!