Kinek mi volt a biosz szóbeli tétele? Mit húztatok?
Én a mai napon voltam, sajnos nagyon mellé nyúltam , mert pont olyan tételt húztam , aminek a témaköreit majdnem, hogy semennyire néztem át!
A tétel: A fehérjék , mindent amit el tudtok képzelni azt el kell róla mondani( szerkezet, felépítés , elsődleges , másodlagos , harmadlagos, negyedleges szerkezetet részletezni , monomerek ).
B tétel : Ökológiás szöveg , ózonlyuk , globális felmelegedés , az elején volt egy kérdés a tiroxin- rol amit nem értettem hogy jön oda de a negatív vissza csatolását kérdezték, valamint a Gaia elméletet ( hipotézist ) kérdezték!
Hallottam az előttem lévőnek a feleletét, ő az erjedésekről beszélt , meg a daganat képződéséről , de nem mindenre figyeltem , igy nem vagyok benne biztos de ezzel kapcsolatos volt a tétele !
Hajrá mindenkinek , és a tapasztalatom , hogy rettentően kedvesek és próbálnak mindent kiszedni a vizsgázókból :)
Én ma emelteztem, jobb tételt szerintem nem is húzhattam volna. :D Az A tételben a vírusokat kellett összehasonlítom a baktériumokkal (méret, testfelépítés, szaporodás stb.), mondani kellett példákat betegségekre, meg hogy a betegségeket mivel lehet megelőzni/legyőzni, illetve a hershey-chase kísérletet kellett még elmondanom.
A B tételben meg konkrétan a hipotalamuszról és az agyalapi mirigyről kellett beszélnem (milyen faktorok termelődnek, meg hormonok és hol, ilyenek), illetve a mellékvesekéreg hormontermelése hogy függ össze az agyalapi mirigy hormontermelésével.
Szerintem jól sikerült, egyedül azt nem tudtam, hogy a vírusos betegségeket védőoltásokkal lehet legyőzni, elkerülni.. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!