Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Megnéztem az idei emelt...

Megnéztem az idei emelt biológia érettségi megoldását és szerintem a nem igazán jó. Szerintetek ebben lehet valami?

Figyelt kérdés
A genetikai feladatban a megoldókulcs a szülők genotípusánál az egyszínű feketéhez azt írta hogy:aa Szerintem viszont:AA sokkal jobb mert a fekete tulajdonság szinte mindíg domináns tulajdonság.

2016. máj. 27. 20:14
 1/6 anonim ***** válasza:
Az most lényegtelen,hogy a való életben milyen. Az a lényeg,hogy a feladatban hogy van,mert abból jössz rá a jó válaszra, és arra kapsz pontot. Egyébként ahogy én tudom szakmai vita már biztosan nem lesz,ha van is probléma arról már tudnak és erről már részletesen tájékoztatták a felülbíráló tanárt. Csak azért írom ezt,hogy hátha akarsz fellebbezni.
2016. máj. 27. 20:36
 2/6 anonim ***** válasza:
Itt viszont biztos, hogy nem AA, mivel a szöveg úgy szól, hogy két fekete egérnek csak fekete utódai születhetnek, aguti és feketéknek lehet aguti és fekete is, továbbá két agutinak lehet fekete és aguti is, tehát az aguti mindenképpen domináns kell, 3. esetben heterozigóta, így a fekete színt kódoló allél csak recesszív lehet. :D
2016. máj. 27. 20:38
 3/6 anonim ***** válasza:
Pontosabban aguti és fekete szülőknek lehet aguti és fekete gyerekük és 2 feketének csak fekete, ebből csak az következhet, hogy a fekete recesszív. 2. voltam
2016. máj. 27. 20:40
 4/6 A kérdező kommentje:

Az oké az aguti Aa és akkor Aa×Aa=AA,Aa,Aa,aa ezek közül a AA az egyszínű az én álláspontom szerint akkor AA×AA ekkor 4 egyszínű keletkezik

Ha agutit keresztezünk egyszínűvel akkor Aa×AA ekkor 2 Aa azaz 2 aguti és 2 AA azaz 2 egyszínű keletketik az arány ekkor is 1:1

2016. máj. 27. 22:59
 5/6 anonim ***** válasza:
Öreg, Aa hogy lehetne aguti, ha az AA meg fekete? Aa és AA genotípus esetén is a domináns jelleg lép fel, tehát ekkor az Aa is fekete kellene, hogy legyen. Ha két feketének csak fekete utóda lehet akkor homozigóta szülőkről van szó. Ekkor persze még lehetne domináns homozigóta (AA) de akkor az agutinak kellene recesszívnek lennie (aa) ami csak akkor jelenik meg nyilván, ha homozigóta (aa), Aa genotípus esetén fekete kellene, hogy legyen. A szöveg pedig azt mondja, hogy két aguti keresztezése esetén fekete és aguti is lesz. Ha az aguti lenne aa genotípus, akkor nem lehetne belőle más, csak aguti!! De azt írja, hogy fekete is és aguti is tehát az heterozigóta kell, hogy legyen (Aa) ezért az aguti színt a domináns allél kódolja. Így érted?
2016. máj. 28. 00:16
 6/6 anonim ***** válasza:

"Ha agutit keresztezünk egyszínűvel akkor Aa×AA ekkor 2 Aa azaz 2 aguti és 2 AA azaz 2 egyszínű keletketik az arány ekkor is 1:1"

Ha "Aa" aguti az AA-nak is az kell, hogy legyen, vagy akkor a fekete Aa de akkor AA is fekete, mivel mindkét esetben a domináns allél alakítja ki a tulajdonságot.

2016. máj. 28. 00:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!