Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Minden tárgyból újra kell...

Minden tárgyból újra kell érettségiznem?

Figyelt kérdés
Azon gondolkodtam, ha felvételizni szeretnék főiskolára, akkor újra kellene érettségiznem? 2001-ben érettségiztem a régi rendszerben.

2016. máj. 4. 20:26
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

Őszintén? Nem. Nem nehezebb, csak más. De nem tudom ezt korrekt módon felmérni, mert azóta nagyon sokat változtam én magam is. Annak idején, ha ki kellett állni a "naaagy felnőőttek" elé, akkor teljesen be voltam tojva, most kb. a tanári kar fele egyidős velem, ugyebár :P így azért az "erőviszonyok", az egész helyzet másképp alakul. Meg hát én sem vagyok már 18, hanem 32. Felnőtt vagyok, tudom, mit tudok, mit érek, stabil az önbecsülésem és önbizalmam, így már egy ráncolt szemöldök vagy egy mély orgánumú tanár nem ríkat meg :)))Túl vagyok már egy-két vizsgán azóta. Tudom, hogy a tanár is ember, álmos volt reggel, szorítja a cipője, tele a töke és még 5 órát ott fog ülni, egy vagyok neki a "százból", és ennyi... csak pörgetné már :)))

Szóval nem, nem nehezebb, nem könnyebb más. Felnőttként más. Ez "csak" egy vizsga. :) ;)

2016. máj. 4. 22:00
 12/12 anonim ***** válasza:
100%

Nézd meg a kinézett szakon a felvételi követelményeket, és az elmúlt évek ponthatárait. A legtöbb szakra elég a középszint, a hagyományos érettségik középszintnek számítanak.

Aztán a felvin számold ki a pontjaidat, és látni fogod, elég-e. Ha igen (és nem kell emelt szintű vizsga), akkor beadod a papírt, hátradőlsz és kész:)) Ha nem elég, akkor számold ki, hogy tudnál a legegyszerűbben plusz pontokhoz jutni. Dönthetsz úgy, hogy bizonyos tárgyból/tárgyakból javítasz középszinten, vagy valamiből emelt szintűt írsz vagy nem érettségizel újra, csak leteszel egy nyelvvizsgát stb.

Persze ha emelt szintű vizsga kell, akkor abból az 1 (nagyon ritkán) 2 tárgyból mindenképp újra kell érettségizni (az illetékes kormányhivatalnál kell jelentkezni, és tárgyanként fizetni kell érte)

A régi eredményeid természetesen nem "vesznek el". Az új eredmények sem "kerülnek be" a bizonyítványodba, új bizonyítványt nem fogsz kapni, hanem egy tanúsítványt kapsz majd az új eredményekről.

Amúgy szerintem a mostani érettségi könnyebb is meg nehezebb is, mint a hagyományos. Tatalmilag szerintem könnyebb, hagyományos rendszerben érettségizettként abban más, hogy sokkal inkább "elaprózottabb" válaszokat kérnek. Régen a hosszabban kifejtős kérdések voltak túlsúlyban, most sok témából kérnek számon, és sokszor 2-3%-ok múlnak csak egy-egy válaszon, ami sokszor csak egy-két szó. Sok tárgyból 10-30%-o el lehet csupán azzal, hogy értelmezed a szöveget!:) Sokkal kevesebb tárgyi tudást kell ehhez észben tartani, mint régen. És felbecsülhetetlen előny a hagyományos érettségi szempontjából, hogy a jegyhez tartozó max. pontot adják. Pl. én anno matek központit írtam, ami 56% lett (55%-tól volt 5-ös), igaz, hogy most csak középszintet ér, de annyi pontot kapok rá, mintha 100%-ot írtam volna:)) - kár, hogy "csak" a hozott pontoknál veszem hasznát:(,

Ja, a régi rendszerhez képest az is nagy előny, hogy a hozott pontok nem évülnek el, akármilyen régen szerezted is. Elég röhejes is, hogy ha pl. a nagyapám jelentkezne valahova, szinte bárhová felvennék "hozott pontokkal", minthogy mindig kitűnő volt:)) Nem számít, hogy azóta eltelt 40 év:))

Szóval ha komolyan gondolod, akkor szerintem jelentkezz, amilyen hamar tudsz, mielőtt még megváltoztatják a jelenlegi rendszert, ami tényleg aranybánya tud lenni a hagyományos rendszerben érettségizetteknek (feltéve, hogy jók voltak a jegyei)

2016. máj. 4. 22:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!