Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Magyarországon miért ennyire...

Magyarországon miért ennyire rakás szemét a felsőoktatás?

Figyelt kérdés

Olvasom a külföldi oldalakat, az Amerikai egyetemek volt diákjai nagyon pozitívak a volt egyetemük felől. Szerettek oda járni, komoly szakmai színvonalat kaptak, végzésük után hajlandóak támogatni a volt egyetemüket.

Amikor elsőéves voltam az elte-n, a dékán bácsi a tanévnyitó ünnepségen külön kiemelte, hogy bezzeg nyugaton az alumni mennyire szoros, mennyire támogatják a volt egyetemet. Akkor elgondolkodtam, hogy basszus, ha már diplomához juttatta őket az egyetem, illene valamilyen formában támogatni azt, majd azon gondolkodtam, hogy ha végzek és lesz munkám, tuti támogatni fogom.

Ennek ellenére ma:

1 rohadt forintot nem lennék hajlandó adni ennek a trágya intézménynek. Szakmai színvonal nulla, arrogáns, hatalmaskodó tanárok "tanítanak" (igen, előadáson, szemináriumon politizálnak, elmondják ugyanazt, ami a tankönyvbe le van írva, már ha hajlandóak bejönni órát tartani, a tanárok többségének előadói képessége nulla, a vizsgán igazságtalanok, szívatnak, a frusztrációjukat ott élik ki). Úgy hagyják el emberek az egyetemet, hogy lövésük sincs semmiről. Semmilyen szakmai munka nem folyik benne, indokolatlan szívatás, gáncsolás megy ott, azon kell filózni az embernek, hogy csak nehogy ahhoz a szerencsétlen tanárhoz kerülj vizsgán, mert arcra osztályoz. Az hogy 50-70 éves profok nem tudnak oktatni (nem is nagyon akarnak), a 100 éves módszert erőltetik akkor, amikor már értelmetlen, az egy dolog, de hogy a fiatal, nyugaton éveket tanuló, az ottani színvonalat megtapasztaló és magába szívó oktató is a szánalmas magyar oktatási módszert viszi tovább, az már tényleg nonszensz.

A HÖK botrányokról inkább nem is mondok semmit...

2016. ápr. 27. 18:58
 1/6 anonim ***** válasza:
68%

Én jó szívvel emlékszem az egyetemi alma mater intézményre. Igaz az anyagi helyzetem miatt nem adnék pénzt.

Én azt mondom, ha nem tetszik egy egyetem akkor át lehet menni egy másikba. Talán a hallgatók elvándorlása jobb belátásra téríti az általad véleményezett egyetemet.

2016. ápr. 27. 19:12
 2/6 anonim ***** válasza:
26%
Az egyetemi oktatókat ugyanúgy nem fizetik meg, mint ahogy az egészségügyi alkalmazottakat és a középiskolai tanárokat sem. Persze ez nem mentség, csak magyarázat. Lényegében kontraszelekció van. Sokszor az marad az egyetemen, aki ugyan jól tanult / legalább elég lelkes volt, de a versenyszférában valamiért mégsem állja meg a helyét. A vezetők meg igyekeznek mindenféle projektet / pályázatot megcsípni a tanszéknek, aminek ugyan nincs sok értelme, de legalább fizetnek érte. A hallgatókkal meg nem nagyon törődnek (tisztelet a kivételnek).
2016. ápr. 27. 19:18
 3/6 anonim ***** válasza:
48%
Sajnos csak igazat tudok adni, én el se mentem a diplomaosztóra.
2016. ápr. 27. 19:35
 4/6 anonim ***** válasza:
A nyugatról visszatérő fiatalok nem véletlenül térnek vissza. Vagy nincs más választásuk, vagyis nem igazán jók abban, amit csinálnak, vagy kifejezetten erre vágynak, akkor pedig nem tartják jelentős problémának a magyar viszonyokat. Szerintem egyáltalán nem meglepő, amit írsz róluk.
2016. ápr. 27. 21:02
 5/6 anonim ***** válasza:
0%

Azt ne felejtsd el, hogy USA-ban több tízezer dollárt kifizetnek szemeszterenként a diákok. Ott a felsőoktatás egy szolgáltatás. A pénzedért normális minőséget vársz, az oktatók jól fizetettek, tudják, hogyha nem hozzák a minőséget akkor ki lesznek téve. + a diák is sokkal motiváltabb, hiszen rengeteg pénzt fizet, így akar profitálni belőle.

Ehhez képest itthon ingyenes, de nagyon alacsony hatékonyságú. Ugyanaz mint az egészségügy: addig sose lesz normális ellátás amíg állami rendszer van, mert az állami rendszer az átlagember szintjére van beállva, amit Magyarországon lehúz a 4 millió koldus.

2016. ápr. 27. 21:54
 6/6 A kérdező kommentje:

Nem igaz, amit az 5-ös válaszoló ír.

NyEU-ban több helyen is van államilag támogatott felsőoktatás: Ausztria, Skócia stb.

Szlovákia, Lengyelország, Csehország is fényévekkel beelőz minket, ezt egy nyári egyetemen tapasztaltam, ahol sok külföldi diák volt. Sokat beszélgettünk az ottani oktatásról, és az ő képzésük már sokkal jobban hasonlít a nyugatihoz, és szakmai alapon is jobbak voltak, mint mi magyar résztvevők. Pedig ugyanabból a fertőből indultunk 26 éve...

2016. ápr. 27. 21:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!