Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hány egér és hány macska...

Brain Storming kérdése:

Hány egér és hány macska kezdte a kergetőzést, ha öt egér elbújik, így minden menekülő egérre két macska jut, azonban tíz macska később elunja a kergetőzést, és így már három menekülő egérre jut egy üldöző macska?

Figyelt kérdés
Kicsit besokalltam ezen a feladaton - mondjuk ez már a sokadik ilyen volt, amit meg kellet segíteni oldanom egy hetedikesnek. (Utánanéztem egyébként, ez egy 9. osztályosoknak kiírt matek verseny feladat, de megoldást nem adtak hozzá :P )
2016. ápr. 14. 22:13
 1/3 anonim ***** válasza:

Macskák száma: x

Egerek száma: y

5 egér elbújik:

Maradék egér = y-5

A macskák száma kétszer ennyi, tehát:

x = 2(y-5)

10 macska megunja:

x-10

Háromszor annyi menekülő egér van, mint macska, tehát:

3(x-10) = y-5

y-t behelyettesít, zárójelet felold:

3x-30 = x/2

szoroz kettővel:

6x-60 = x

x = 12

Némi osztás, szorzás, véráldozat után kiszámoljuk, hogy y = 11.

Tehát 12 macska és 11 egér kezdte a kergetőzést.

2016. ápr. 14. 23:12
 2/3 A kérdező kommentje:
Thanx! :) Sajnos van úgy, h már a tekervényeim összegabalyodnak :P Hálás kösz, még egyszer! :)
2016. ápr. 14. 23:54
 3/3 anonim ***** válasza:

Szívesen :)

Nekem is több időbe telt kiszámolni, mint amennyit jó szívvel bevallanék :P

Mentségemre szolgáljon, hogy ha a macskák száma négyszer annyi, mint a matekérettségi óta eltelt évek száma, akkor abból egy rosszabb hírű kínai étterem vígan elfőzőcskézik egy hétig.

Szóval régen játszottam már ilyen macska-egér játékot :)

2016. ápr. 15. 00:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!