Egyetlen nyelvvizsgával lehet boldogulni?
Az angolon kívül tényleg olyan nyelvet tanulj, amit szeretsz. Amúgy már egyre több német beszél angolul, szóval lehet velük kommunikálni.
Én is elkövettem azt a hibát, hogy a gimiben második nyelvnek a németet választottam, mert 1) azt hittem, hasznos lesz Euópában, épp, mint a mamád 2) anyanyelvi tanárunk volt, ráadásul remek tanár és remek ember. 3 év alatt a semmiből megcsináltam a középfokot különórák nélkül, de azóta sem nagyon vettem hasznát, mégis rengeteget felejtettem, pedig voltam kinn Németországban fél évet, el is boldogultam, szakirodalmaztam is németül, mégsem volt öröm számomra németül beszélni. És nem visz rá a lélek, hogy megpróbáljam "visszahozni", mert én is azt érzem, amit te, hogy nagyon nem "illik hozzám" az a nyelv:(
Én is olaszt választottam 3. nyelvnek, bár tudom, a spanyolt jóval többen beszélik, de nem nekem az olasz nyelv, Olaszország és az olasz kultúra tetszik. Nagyon sok örömöm van a tanulásában:)
Nyelvtudással lehet boldogulni, nyelvvizsgával nem.
Továbbá minél több nyelven beszélsz, annál többet érsz a munkaerőpiacon, legalábbis ez is növeli az értékedet.
Nekem középfokú angolom van, az egyetemen rengeteg szakmai szöveget kellett olvasni, írni, heteket voltam külföldön nyári egyetemeken, ahol minden full angol volt, vagyis a nyelvtudásomat már felsőfokra teszem, valószínűleg le is tudnám tenni kisebb energiabefektetéssel, de nem fogom, mert a papírnak nincs sok értéke. A munkahelyi felvételiken már teszteket iratnak, feleslegesnek látom, hogy jó sok tízezret öljek bele egy random felsőfokú nyelvvizsgába, mikor nem ad túl sokat.
Kivétel ez alól a TOEFL, meg British Council vizsgák, amelyek külföldi tanuláshoz kellenek, azt lehet le fogom tenni, mert tényleg értékesek.
Ha neked egyetemi felvételihez kell, akkor csináld meg, mert + pont.
Ahogy az utolso irja.
Attol, hogy papirod van, meg nem biztos, hogy jo vagy nyelvbol. Nekem pl egy deka papirom sincs, megis elboldogulok, igaz nem felsofokon, de eddig sehol se volt gondom.
Lélekbúvárok alighanem használhatnák valamire a kérdést, amelynek eleje a boldogulásról szól, a vége meg arról, hogy a rosseb fog a boldogulásért nyelvet tanulni, sőt, messze elkerülöm majd azt, ami hasznos. :)
Hát, egy magyar számára idehaza a német megkerülhetetlen. Ha ezt az országot valaki használja, az a német birodalom lesz. Mint ahogy volt. Nem a kettedik világégésre gondolok, hanem arra, hogy az egész gépészet jellegű technikai civilizációnk onnan jött (a hatvanas évek végén a tanárom folyékonyan tudott úgy beszélni, hogy minden szerszám s művelet neve német volt, de persze mindenki értette), és a szervezeti berendezkedés is (egyszerűen nincs olyan angolul, hogy főosztály, de németül van). Minden más szuperhatalom messzebb van - az orosz gyarmatosítástól most reménykedve tekintsünk el.
Egyébként iszonyatos mélységei vannak itt fentebb a kijelentésnek, miszerint "már egyre több német beszél angolul." Azaz, az elkövetkezendő 20 évben minden más még a reménytelenség szintje lesz. S amikor a német főnök megkérdezni, hogy tudsz-e németül, s kis szünet után hozzáteszi, hogy: vagy angolul...
Remélem, senki nem jön azzal, hogy más nemzetek cégei is jelen vannak idehaza, én is tudom...
"egy magyar számára idehaza a német megkerülhetetlen" - ezzel azért vitatkoznék, bár én is ebben a hiszemben erőltettem magamra a német nyelvet, szerencsére feleslegesen, mert SOHA nem kellett használnom (ennek megfelelően sokat is felejtettem, amit azért bánok, mert ha már annyi energiámat emésztette fel az a nyelv, legalább lenne valami haszna)
A világpolitikába ne menjünk bele. Senki sem tudja, hogy alakul a életünk 20-30-50 év múlva. Hiába tanul meg valaki kínkeservvel egy nyelvet (legyen az akár a német, akár az orosz, akár az angol, akár a mandarin:S akár bármi más), ha nem használja, gyorsan elfelejti. Ha a kérdező annyira nem állhatja a német nyelvet, hát szerintem ne gyötörje magát, egy csomó időt és energiát elveszteget vele. Ha felsőfokon beszél angolul, az pillanatnyilag elég (hacsak nem akar egy német cégnél dolgozni:S), olyan nyelvet tanuljon, amiben örömét leli, sokkal hatékonyabb lesz a tanulása, és biztosabb tudást fog szerezni.
Szerintem azzal alapvetően nincs baj, hogy ha valaki "nem hajlandó" megtanulni/használni egy nyelvet. Vannak egyéni preferenciák, nem vagyunk egyformák, ha mindenki beszélne németül, annak a tudásnak sem lenne már értéke. Természetesen ilyenkor tudomásul kell venni a következményeket, tehát, hogy pl. az illető hátrányban lesz egy német cég álláshirdetésénél, de a kérdező szavaiból kihámozva szerintem ezt örömmel vállalja, ha végre "lerázhatja" magáról azt a mentális terhet, amit a nehézkes német tanulása jelent most neki.
Szerintem egy olyan ember, akitől alapvetően távol áll a német (vagy bármilyen más, adott) kultúra, amúgy sem tudna hosszú távon német (vagy az adott másik nemzethez tartozó) főnök alatt dolgozni, nem csak a nyelv, hanem a nemzeti sajátságok miatt. De azért annyira nem szélsőséges a helyzet (legalábbis jelenleg), hogy mindenkinek német főnök alatt kelljen dolgoznia:)
Bár lehet, hogy még megérjük azt is:S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!