Ha egyetemi docens, tanszékvezető-helyettesnek szeretnék e-mail-t írni, hogy szólítsam meg?
Igen, egyetemi docens, tanszékvezető-helyettes egyszerre. Korábban írtam neki e-mail-t 'Tisztelt Tanár Úr!' megszólítással, de később gondoltam bele, hogy lehet rossz néven veszi a 'leminősítést'.
A másik az, hogy felajánlotta a tegeződést, viszont valahogy nem tudok neki úgy írni, hogy 'Kedves Károly', vagy 'Szia Károly' (nem Károlynak hívják), sőt, amúgy tegezés sem megy olyan egyszerűen. Nem tudom a keresztnevén szólítani, ha szeretnék valamit, akkor előszeretettel tanár úrként szólítom meg, aztán félig-meddig tegezve folytatom.
Szóval hogyan szólítsam meg e-mail-ben? Tisztelt Docens Úr (számomra a tegeződés felajánlása miatt túl merev)? Tisztelt Tanszékvezető-helyettes Úr? Hogyan?
Én általában így írok levelet minden oktatómnak:
Üdvözlöm!
Blablabla.
Tisztelettel:
XY
A gólyák első napi tájékoztatójakor ki szokták emelni, hogy az egyetemi oktatókat tudományos minősítéstől / beosztástól függetlenül tanár úrnak / tanár nőnek szólítsák. Szóval ha hallgató-oktató témában írsz neki, a "Tisztelt Tanár Úr!" tökéletes:)
Kivéve, ha nem kifejezetten a beosztása nyújtotta hatásköre miatt írsz neki, pl. egy dékánnak benyújtott méltányossági kérelmet nyilván "Tisztelt Dékán Úr!" megszólítással kell kezdeni.
A "tanár úr" megszólítást és a tegezést is bevett szokás ötvözni, ezzel sincs semmi probléma, de ha felajánlotta a tegeződést, akkor a Kedves Károly-jellegű megszólításban sem lenne semmi kivetnivaló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!