Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mi a tényleges különbség az...

Mi a tényleges különbség az adjunktus és a docens között?

Figyelt kérdés
Mindkettőhöz doktori kell, mégis valamivel "többet tud" a docens.

2015. dec. 11. 00:38
 1/5 anonim ***** válasza:
82%

Az oktatásban vagy az egészségügyben dolgozók érdekelnek?

Az oktatási rendszerben a főiskolai/egyetemi adjunktusi kinevezést az adott intézmény szabályozza, van, ahol elég a PhD tudományos fokozat vagy doktorjelölti jogviszony, viszont elvárás az önálló tudományos munka, publikációk stb., ill. képesség szemináriumok vezetésére, oktatási segédanyagok készítésére, összeállítására. A docensektől gyakran elvárás az akadémiai doktorátus ("nagydoktori"), ill. az adjunktus feladatkörén túl a szakmai anyagok lektorálása, doktoranduszok vezetése, felkészítése, nemzetközi elismertség. Vannak bizonyos mutatók is, amikkel (többé-kevésbé) mérhető a tudományos teljesítmény.

2015. dec. 11. 00:58
 2/5 anonim ***** válasza:
70%
A ranglétra 2 fokozata. Általában korfüggő is. Az adjunktus 30-as, 40-es, a docens 50-es.
2015. dec. 11. 00:59
 3/5 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm az informatív leírást. A korhoz való viszonyítást meg tudom cáfolni, az egyetemen vannak fiatal docens tanáraim (a 35 éves kort egyikük sem sűrűn lépte még túl), valamint idős "csupán" adjunktus tanáraim is, akik nem törtettek előre. Kaptam már olyan jellemzést, mi szerint adjunktus nem is tarthatna kurzus, de ez szinte sehol sem így van.
2015. dec. 11. 01:08
 4/5 anonim ***** válasza:
97%

Egyetemenként nagyon nagy eltérések lehetnek abban, hogy milyen követelmények alapján nevezhetnek ki valakit docensnek. A felsőoktatási törvény csak egy minimumot határoz meg, annál szigorúbb szabályokat is hozhatnak az egyetemek. Így előfordul az, hogy az egyik egyetemen elég a PhD-fokozat és x év oktatási gyakorlat, a másikon viszont habilitált doktori címet is kérnek. Tehát én pl. lehetnék docens máshol, nálunk viszont habilitálni is kell, ami még egy külön macera. Ez nem lenne gond, ha nem lenne heti 16-18 órám egy héten, nem lennék tagja x bizottságnak, nem kellene diákköri konferenciát szervezni, diplomaosztókat levezényelni, szakdolgozatokat konzultálni stb. stb. Ezek nagyon szép dolgok, de ettől szintén nem lesz senki docens. Mindamellett az embernek magánélete is van, napi szinten meg kell szervezni, hogy ki mikorra megy az oviba, iskolába értük. Gyakorlatilag esélytelen, hogy belátható időn belül olyan tudományos teljesítményt tudjak felmutatni, ami alapján tudnék habilitálni. Nem azért, mert nem lennék rá képes, hanem azért, mert az energiám olyan szinten aprózódik fel, hogy jó, ha évente 1-2 publikációt össze tudok kaparni. Pedig hívott egy neves könyvkiadó, hogy írjak nekik egy könyvet a disszertációm témájából. Nagyon megtisztelő felkérés. Nem tudom mikor megírni. Pedig ez például fontos lenne a habilitációhoz. Ugyanakkor meg kénytelen vagyok időnként pluszmunkákat elvállalni.

Ilyen szempontból is érdemes átgondolni, hogy mivel "tud többet" egy docens.

2015. dec. 11. 08:42
 5/5 anonim ***** válasza:
91%

1. A tanársegéd beosztott (vezető oktató irányítása, vagy felügyelete alatt dolgozó) oktató. Legalább doktorandusznak kell lennie.

2. Az adjunktus önálló oktatói feladatokat ellátó egyetemi vagy főiskolai oktató. Saját tárgyai vannak. PhD-val rendelkezik.

3. A docens vezető oktatót jelent, aki más oktatók (jellemzően tanársegédek, doktoranduszok) munkáját irányíthatja, tanszéket, kutatócsoportot vezethet, intézetet igazgathat, lehet dékán vagy dékánhelyettes. A PhD-n kívül jelentős tudományos publikációs teljesítménnyel rendelkezik, ami általában minimálisan a PhD követelmények 8-10 szerese. Általában a PhD-tól minimum 5-8 év elteltével érhető el.

4. Habilitált docens, egyetemi tanárságra az egyetem által alkalmasnak tartott, és ezt külön eljárásban bizonyított magas tudományos teljesítményt felmutató vezető oktató, akit azonban a köztársaság elnöke professzorrá még nem nevezett ki. A habilitációs oklevél a "venia legendi" vagyis a szabad kurzushirdetési jog egyetem általi odaítélését jelenti. Régen ezzel csak az egyetemi tanárok (professzorok) rendelkeztek, hiszen ez teljes oktatói szabadságot jelent (bármit, bárhogyan, saját belátása szerint taníthat és bármilyen követelmények szerint vizsgáztathat). A habilitált személy, ha nem oktatója az egyetemnek, akkor kérheti az "egyetemi magántanári" címet, ami a korábbi "címzetes egyetemi tanár"-i címnél magasabbnak tartott elismerés.

5. Egyetemi tanára legmagasabb rang és munkakör az egyetemen. Ez az oktatói karrier csúcsa, úgy mint a sumoban a yokozuna. Egyetemi tanár az a személy (teljesítménytől függetlenül) akit a köztársaság elnöke egyetemi tanárrá kinevez. (Általában kell hozzá PhD, de ettől az utóbbi években néha szégyenszemre eltekintettek, általában kell hozzá habilitáció, de ettől néha eltekintenek, máskor viszont teljesen indokolatlanul előbbieken kívül még az MTA által adományozott Doktori címet (MTA-doktora) is elvárnak hozzá, ami nemzetközileg egyedülálló sajátosság hazánkban és az urambátyám mutyi melegágya. Sőt olyan is van akinek még ez utóbbi megléte esetén sem adományoznak professzorságot, mert politikailag nem fekszik jól.)

2016. jan. 1. 16:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!