Magyar érettségi mennyire nehéz középszinten? Mit tanácsoltok?
Reál beállítottságú vagyok, mindig is utáltam az irodalmat. Ráadásul 4 évig olyan tanárunk volt, aki rém unalmasan tart órát (mondjuk lehet minden tanárt unalmasnak találtam volna).
Jövőhéten próbaérettségit írat velünk és semmit se értek az érveléshez, valamint a vers és novella elemzéshez. Főleg, hogy ezeket a szövegalkotás feladatokat nem is gyakoroltuk szinte. Háromszor írtunk novella elemzést és egyszer összehasonlító verselemzést... és ezt nem együtt a tanárral, hanem önállóan kellett. Csakis a verselemzésénél írtuk le a szempontokat, hogy mi alapján csináljuk.
Elhiszem, hogy valakinek ennyi is elég és keni vágja ezeket a dolgokat, de szerintem ennél többet is gyakorolhatott volna velünk :D Na mindegy.
Nekem teljesen elég a kettes magyarból, és arra gondoltam, hogy a szövegértést megírom jól és azzal már meg lenne a 25 pontos írásbeli. Viszont, ha valami trükkös szövegértést kapok, ami kifog rajtam, akkor azzal megszívhatom... és ezért nem szeretnék csak a szövegértésre hagyadkozni.
Szövegalkotásnál melyiket érdemes választani egy teljesen kezdőnek? (novellaelemzés, verselemzés vagy érvelés?)
És azon belül is tanácsok kellenének, hogy miről érdemes rizsázni.
Mellékkérdés:
Tanárunk azt mondta, hogy ha nincs meg a minimum 3 oldal (500 szó), akkor az egész szövegalkotás részre nullapont jár! Ez tényleg így van, vagy csak ijesztget?
Az érvelést csak akkor válaszd, ha van irodalmi műveltséged, mert ott az érveidet irodalmi példákkal kell alátámasztani.
Igazából témától függ, hogy melyiket érdemes választani. :)
Ha tényleg a kettes a cél, az simán meglesz. Olvasgasd el az előző évek megoldókulcsait, ezek jó támpontot nyújthatnak.
Érdemes lenne kiírnod a nagyobb költők, írók ( teljesség igéne nélkül: Tóth Árpád, Ady, Juhász Gyula, József Attila, Petőfi, Arany, Babits, Zrínyi, Ballasi, Kosztolányi, Jókai) főbb műveit, a rájuk jellemző motívumokat, korstílust, amiben alkottak, életpályájuk meghatározó részeit (ami hatott a műveikre, pl Radnóti és koncentrációs tábor, Ady és Léda szerelme, Ady és Párizs stb)
Ezt egy nap, egy hétvége alatt ki tudod írni. Egyszer-kétszer elolvasod, akkor bőven meglesz a kettes.
Értelmesnek tűnsz a leírásod alapján. Ha így próbálsz készülni, akkor szerintem sokkal jobb eredményt is elérhetsz:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!