Milyen példákat tudtok még ilyen szavakra v szerkezetekre amik nincsenek?
konkrétan nincs olyan szó h "bepótol"
de mivel: két ellentétes kötőszó ilyen sincs ugyanaz mint a de viszont
Nem tudom hol laksz, de itt, Vas megyében gyakran azt mondjuk hogy "feloltom a villanyt".
Ilyen szempontból a felolt is egy ilyen nemlétező szerkezet.
Ilyenre gondoltál?:)
"konkrétan nincs olyan szó h "bepótol""
- Pedig éppen most írtad le. Másrészt én, és rengeteg ember rendszeresen használja. Sőt, ezek aszótárak is ismerik:
Nincs vele semmi baj. A magyar nyelv igekötővel fejezi ki az ilyen apró különbségeket, mint ami pl. a pótol és a bepótol között van. Ha nem volna különbség, akkor nem használnák két külön szót.
"de mivel: két ellentétes kötőszó ilyen sincs ugyanaz mint a de viszont"
- A 'mivel' hol ellentétes? Tudtommal magyarázó. (ha ez a megfelelő kifejezés) Még csak nem is egy típus, mert az egyik mellérendelő, a másik alárendelő mellékmondatoknál használatos. Ráadásul ebben a formában nem is tartozik össze, hanem a 'de' egy alárendelői összetett mondatot vezet be, a 'mivel' pedig annak alárendelt felét.
A 'de viszont'-ról valóban állítható, hogy valamilyen formában helytelen, de ezzel kapcsolatban is volna ellenvetésem, amibe most nem szeretnék belemenni.
-----
Visszatérve a kérdésedre, nehéz olyan dolgot mondani, ami nincsen. Mert ha mondom, akkor úgye már nem nincsen, hanem éppen hogy van...
Na, de ha nem helyénvaló formákra gondolsz, akkor a kedvencem az elképesztően népszerű "megrendezésre kerül". Annyira értelmetlen még részekre is bontva, hogy az már fáj. Vagy hallottam már, hogy "elsősegélyben részesítik".
Ami az igekötős igéket illeti: van egy pestinek tűnő találmány, a 'besértődik'. Esztergomi ismerősöm legalábbis nem ismerte, és helytelennek találta. Talán az, de lehet, hogy csak idő kérdése...
kérdezz meg egy magyar tanárt.. bepótol. sokan használják de egyszerűen nincs ilyen.. A MAGYAR HELYESÍRÁS SZABÁLYAI
ebben nincs ilyen szó
22:12!
Nem tudom, hogy mi a gondod a "megrendezésre kerül" és az "elsősegélyben részesítik" kifejezésekkel, attól, hogy ma már nem nagyon van passzív a magyarban, régen igenis volt. Ezek nyilván annak a maradványai.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!