Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Érettségi pontszámításnál az...

Barna96 kérdése:

Érettségi pontszámításnál az érettségi pontok részt mi alapján kapom?

Figyelt kérdés

Az 5 vagy 6 tantárgyban elért százalékos eredményt átlagolják, vagy annak a 2 - az egyetem által megkövetelt - tantárgynak a százalékos eredménye számít, és az a kettő tud együtt kitenni maximum 200 pontot?

Én eddig úgy tudtam, hogy átlagolják az 5-6 tantárgy százalékos eredményét, de az eduline mást mond. Ti mit tudtok erről?

"az érettségi pontoknál viszont csak két olyan tárgy százalékos eredménye számít, amely a kiválasztott képzési területen kötelező vagy kötelezően választható."

forrás:

[link]

2015. nov. 9. 21:24
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Két lehetőség van.

Az egyik azoknak akik végig tanulták az egész gimit. 200 pont az érettségik átlaga (ha full), és megint 200 az utolsó 2 év tantárgyak eredményének átlaga. Ez így 400 pont, és 100 van a plusz pontoknak, így lesz meg a max 500.

A másik lehetőség akik nem szerettek minden szart megtanulni, azonban céltudatosan csak a számukra fontost tanulták. Pl. villamosmérnöki

Megcsinált egy 95%-os fizikát, meg egy 97%-os emelt matekot.

A két %-ot összeadják és szorozzák kettővel.

Ez így 384 pont, és itt is 400 a max (2db 100%_os érettségi), és +100 a plusz pontok. (itt az emelt matek miatt kapásból +50 lenne.

2015. nov. 9. 21:29
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Duplázás: két érettségi tárgy százalékos eredménye (max. 200 pont, mivel 2x100), ez duplázva (azaz 400) és max. 100 többletpont

Nem-duplázás: két érettségi tárgy százalékos eredménye (200, mint az előzőnél, de nincs duplázva), 100 pont tanulmányi eredmények (azaz utolsó két évvégi jegy bizonyos tárgyakból), 100 pont az összes érettségid százalékos eredményeinek átlaga, és 100 pont többletpont.

Mindkét verzióban 500 pont a max., a rendszer pedig azzal számol neked, amelyik a kedvezőbb, azaz automatikusan azt nézi, amelyikkel több pontod van. Remélem érthető, hogy a kérdésedben szereplő mindkét módszer jelen van a pontszámítás során, de az egyik csak egy esetben, a másik mindkétféle verzióban.

2015. nov. 9. 21:30
 3/7 anonim ***** válasza:

Ezt kb. minden második nap bemásolom egy-egy ilyen kérdésre.

Két fajta számítási mód van.

Nézzük az elsőt, itt 5x100 pontot tudsz elérni - tehát 500 pont a maximum. Így tevődik össze:

1: Öt érettésgi tárgyad átlaga. Az érettségi eredményeidet %-ban fogod megkapni (tehát nekem pl az angol érettségim 90% lett, a töri 83% stb.) Ezeket fogják összeadni és elosztani öttel. Így jön ki egy %-os szám, pl nekem ez 87% lett.

2: Tanulmáni eredményed. A 11 és 12. osztály* évvégi jegyeiből lehet összeszedni. Magyar, matek, töri, idegen nyelv és egy term.tud. Itt a természettudományos tárgy lehet: biosz, kémia, fizika, földrajz. Azt veszik neked automatikusan alapul, ami a legkedvezőbb (tehát ha bioszból 5-5, de a többiből csak 5-4, akkor neked a bioszt.) (ugye ha mindenből ötös voltál, akkor 2x5x5 pontot gyűjthetsz - ez 50 - az itt elért pontodat duplázzák, így jön ki a 100 pont)

*Fontos, hogy minden tárgy utolsó két évben tanult jegye számít (tehát nekem pl földrajzból kilencedik és tizedik, mert csak abban a két évben volt földrjaz, de fizikából például tizedik és tizenegyedik lett volna.)

3. Egyik választott tárgyad, nekem a töri volt az egyik. Ha emeltet tettél belőle, akkor is csak a %-ot nézik itt (tehát az emelt érettségiért járó 50 pontot nem ezen a jogcímen számolják). Nekem a töri közepem ugye 83%, tehát 83 pont.

4.Nekem a magyar volt a másik felvételi tárgy. (de pl orvosin a biosz és a kémia lett volna) Ugyanaz vonatkozik mint a törire.

5: ezek a pluszpontok. Lehet hátrányos helyzetért, nyelvvizsga (max 40 pontot kaphatsz érte! Egy középfokú 28 pont, 2 középfokú 40 pont. Ha egy felsőfokúd van, az 40 pont. Nem kapod meg nyelvvizsgáért akkor a pluszpontot, ha az egyik felvételi tárgyad is az adott nyelvből van emeleten, mert akkor az emelt érettségiért járó 50 pontot kapod meg.)

Emelt érettségi 50 pontot ér, de csak akkor, ha eléred a 45%-ot.

A másik módszer a duplázás.

itt 2x200 és 1x100 pntod lehet, tehát szintén 500 pont a maximum.

Úgy történik, hogy a két felvételi tárgyad eredményének a százalékát duplázzák (tehát nekem a törit és a magyart), ebből lehet(ne) 400 pontod,ha mindkettő 100%.

Ezek mellé jön a 100 pluszpont, ami ugyanúgy tevődik össze, mint az előző számítási módszernél.

Van amit nem értesz még?

2015. nov. 9. 21:47
 4/7 A kérdező kommentje:

Na, pont ez az!

A duplázást tegyük félre, azt eddig is vágtam.

Amikor nem duplázok, akkor abban az esetben a 2. (érettségi eredményes) max. 200 összegyűjthető pontot mi alapján kapom, ez a kérdés.

Az első és harmadik kommentelő lényegében azt mondta, hogy az ÖT TANTÁRGY érettségin elért százalékos eredményét átlagoljuk. a 2. kommentelő pedig, hogy CSAK KETTŐ (egyetem által kért/megkövetlelt)tantárgy százalékos eredményét nézzük.

Eduline is a 2. kommentelő véleményén van (ott a link a kérdésben). Na most akkor kinek van igaza?

2015. nov. 10. 17:10
 5/7 anonim ***** válasza:

A másoik ugyanazt írja, amit én. (#3) Elmagyarázom.

"Nem-duplázás: két érettségi tárgy százalékos eredménye (200, mint az előzőnél, de nincs duplázva)"<-- Ő itt az általam 3-mas és 4-es pontba foglaltakat érti.

" 100 pont az összes érettségid százalékos eredményeinek átlaga," <-- itt pedig az öt érettségi tárgyad átlagát mondja ő is(magyar, matek, töri, idegen nyelv és a legjobban sikerült választható érettségid).

Eduline is azt írja,a mit én, de elég zagyván fogalmazta meg. Két külön jogcímen is számít az érettségid.

Leírom példával is, hogy értsd.

Tfh. az érettségijeid mind 50%-ra sikerültek. Ekkor az érettségi %-os pontod 50, hiszen az öt tárgy átlaga 50%. Így az általam 1-es pontként jelzett jogcímen 50 pontod van.

2. tfh kitűnő vagy, ekkor 100 pontot kapsz. Eddig összesen 150 pont.

3.Egyik érettsgi tárgyad pl. az angol, mivel 50% lett, ezért kapsz 50 pontot.

4.Másik a magyar. Szintén ötven pont az 50% miatt. Ez eddig 250 pont.

5. Ha magyarból vagy angolból emelteztél, akkor kapsz 50 pluszpontot és legyen mondjuk egy nyelvvizsgád, ami 28 pont, tehát összesen ez 328 pont lenne.

Értheető, hogy mi a különbség? Az egyiket szokás érettségi pontnak, a másikat pedig felvételi tárgy pontnak nevezni.

2015. nov. 10. 21:45
 6/7 anonim ***** válasza:
2. vagyok, tisztán és érthetően válaszoltam a kérdésedre, ahogy ezt kifejtette utánam más is. Kérdező, alapvető szövegértési problémáid vannak... Vagy szerezz rá valami szakvéleményes papírt, vagy felejtsd el a felsőoktatást.
2015. nov. 11. 07:42
 7/7 A kérdező kommentje:
Ja, igen bocsánat, tényleg te is azt mondtad, csak a sok információ mellett elveszett a lényeg :) Na, de ez így tök jó :D köszönöm a válaszokat!
2015. nov. 11. 07:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!