Hogyan kell alkalmazni a nevezetes azonosságokat? Hogyan alakítsak szorzattá? Meg vannak ezek a szabályok . Mert megtanulom én csak alkalmazni nem tudom! Kérlek magyarázzátok el nekem!
Figyelt kérdés
A normális válaszolóknak megy a zöld pacsi!!!!!!!2015. szept. 23. 15:41
1/3 tatyesz válasza:
A nevezetes azonosságok:
(a+b)²=a²+2·a·b+b²
(a-b)²=a²+2·a·b+b²
(a+b)·(a-b)=a²-b²
Itt "a" és "b" akármi lehet. (Nem csak szám, hanem más betű is, pl "x", "y", vagy szám és betű együtt, pl "a" helyett "5x" stb.)
Példa:
Alakítsd szorzattá: 16x²+24x+9
Melyikre hasonlít? Az elsőre, mert csupa összeadás van és 3 tagú. Ebben az esetben az első tag (16x²) és az utolsó tag (9) is valaminek a négyzete. A 16x² minek a négyzete? vagyis mit szorozzak önmagával, hogy 16x²-et kapjak? 4x-et, mert 4x·4x=16x². És a 9? Ez könnyebb: 3-nak a négyzete. Tehát a=4x és b=3. De a 24x-nek egyenlőnek kell lennie 2·a·b-vel. Ez igaz? Ellenőrizzük: 2·4x·3=24x. Stimmel. Ezért:
16x²+24x+9 = (4x+3)²
2/3 tatyesz válasza:
Bocsi, a második helyesen:
(a-b)²=a²-2·a·b+b²
3/3 A kérdező kommentje:
Húhhh!!! Életet mentettél! Hétfőn írunk belőle! Köszi! Ment a zöld kéz;)
2015. szept. 25. 17:55
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!