Pontosan mit csinál egy jogász?
14 vagyok, nyolcadikos és fogalmam sincs milyen szakon tanuljak tovább.
Apum mondta, hogy jó lennék jogásznak, engem meg érdekelni kezdett a téma.
Kérdéseim:
Mit csinál egy jogász?
Milyen ,,fajta´´ jogászok vannak?
Milyen tantárgyakból kell jónak lenni?
Milyen szakra kell továbbtanulni?
Milyen egyetemre kéne menni (tudom messze van még :) )?
Mennyit keres egy jogász nettó?
Nehéz elhelyezkedni?
A válaszokat előre is köszönöm :)
14 éves vagy, ezért ez még megbocsátható, de ne haragudj, de ezt mondom: totálisan értelmetlen kérdést tettél fel.
Ezerféle jogász van. A jogász egy "alapvégzettség", ami persze nagyon magas szintű, tehát már ezzel önmagával bármit lehet gyakorlatilag kezdeni. Csak pár példa:
- önkormányzati ügyintéző
- földhivatali ügyintéző
- banki dolgozó
- bármilyen hivatali ügyintéző
- vállalat vezetésében történő részvétel
- tanácsadás...
Ugyanakkor a legtöbb jogász utána szakvizsgázik is, melynek következtében lehet belőle: ügyész, ügyvéd, jogtanácsos, bíró, közjegyző...
Nyilván mindenki máshogy keres. Van, ahol bértábla szerint, van, ami piaci alapon működik... Nem mindegy, ki hol, hogyan és mennyit dolgozik, mennyi már a tapasztalata...
Ha jogász akarsz menni, akkor első körben érettségi után jogi egyetemre kell menni. Az 5 éves, ott leállamvizsgázol, doktorálsz, és majd utána eldöntöd, a joggyakorlati legalább három évedet hol akarod eltölteni. (Illetve akarod-e egyáltalán a szakvizsgát.)
Aki nem szakvizsgázik, az általában a jelenlegi rendszerben közigazgatási versenyvizsgát tesz.
Persze senki nem tudja megmondani, hogy mire te odajutsz, mi lesz a helyzet, hiszen folyton változik minden, és neked ez még nagyon-nagyon messze van.
Egyelőre törekedj arra, hogy jól tanulj, és majd célozd meg az egyetemet. Előrébb szaladni felesleges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!