Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Valaki tud ebben segíteni?...

Valaki tud ebben segíteni? (bővebben lent)

Figyelt kérdés
Nem tudok mit írni a következő tételbe: A szövegkörnyezet mint jelentésalakító tényező. Segítsetek :)
2010. márc. 2. 15:49
 1/10 anonim ***** válasza:
Mármint konkrét példát szeretnél írni?
2010. márc. 2. 15:57
 2/10 anonim válasza:
Indulj ki a kétértelmű szavakból. (pl.nyelv, zár, szem, vár, stb). Írj mindkét jelentésével mondatot, máris kiderül, mennyit módosít a szövegkörnyezet.
2010. márc. 2. 16:22
 3/10 anonim ***** válasza:
Első vagyok. Hát eltüntél... szerettem volna segíteni. :-)
2010. márc. 2. 16:23
 4/10 anonim ***** válasza:

Megint első vagyok? ha konkrét példa kell, én is mondok:

Tanulsz angolt vagy németet?

Hogyan fordítanád le a következő mondatot angolra v. németre?

"Aztán leugrott a boltba egy cigiért"

She, vagy he? Er, vagy sie?

Csak a szövegkörnyzet adja meg a választ.

2010. márc. 2. 16:27
 5/10 anonim ***** válasza:

Első vagyok, bocs a sok elirásért, de pillanatnyilag csak a bal kezem használható. :-)

Még példa:

Van egy Klaudy Kinga nevű nyelvész, aki fordításelmélettel foglalkozik, és az ő könyveiben nézz utána a "reália" fogalmának. (nem tudom, hova kell neked ez az anyag, mennyire akarsz belemélyedni a dolgokba)

2010. márc. 2. 16:32
 6/10 A kérdező kommentje:
köszönöm, sokat segítettél :)
2010. márc. 2. 17:12
 7/10 anonim ***** válasza:

Szerintem jó példákkal tudnak szolgálni a szólások, közmondások, egyéb kifejezések is.

Pl.

Ez volt az utolsó csepp a pohárban.

Tikkasztó hőség volt. Odament az asztalhoz, hogy megigya a pohár vizet, amit még reggel kikészített magának. De arra nem számított, hogy a nagy hőségben közben elpárolgott a poharából az összes víz. Már csak egy cseppecske csillogott a pohár fenekén. Ez volt az utolsó csepp a pohárban.

Azt kérded, miért rugtak ki? Három hónapja rendszeresen késel a tanórákról. Folyton belebeszélsz a tanár szavaiba, és bomlasztod a társaságot. Nem csinálod meg a házikat. Viszont ez a tegnapi dolog... hogy visszabeszéltél az igazgatónak... Ez volt az utolsó csepp a pohárban.

2010. márc. 2. 17:55
 8/10 anonim válasza:

A kontextuális jelentés

Kontextuális= szövegösszetartó erővel összefüggésben levő kapcsolatelemek. Szöveg: nyelv legfelsőbb egysége, nem csupán mondathalmaz, mondatok közt kapcsolat van. A kapcs 3 kategóriája: grammatikai (nyelvtani rsz kapcs-a), jelentésbeli, logikai kapcs } kohéziót hoznak létre= szövegösszetartó erő. 2 fajtája: lineáris: szöveg előrehaladását jelenti, mindig új infok lépnek be, viszonítás van (előzmény-következmény), globális: kapcsolóelemek összessége. Szövegben: megszerkesztettség (mondatok garmmatikai felépítése), beszerkesztettség (többi mondathoz való kapcsolódása).

Grammatikai elemek lehetnek:

szóismétlés, szószerkismétlés

igei személyrag

birtokos személyrag

kötőszó

határozószó

toldalékok – ilyenkor több kapcsolóelem szerepel benne

tárgyrag

középfok jele

múltidő jele

módjel (felszólító, feltételes)

közös alany

szórend

mondatrend.

Jelentésszintű kapcsolóelemek:

azonos szintű tárgykör – kulcsszavak v izotópiák

ismétlés

rokonértelműség

körülírás

metaforikus megnevezések

visszautalás tágabb jelentéskörű szóval

visszautalás szűkebb jelentéskörű szóval

többjelentésű szavak

azonos alakú szavak

hasonló alakú szavak

ellentétes jelentésű szavak

téma-réma kapcsolatok – új info-t közlő elem a réma, az ismert közléselem a téma

beékelés: gondolatjelek közt -> ez egy másik mondatra vonatkozik

igeidő

időrend.

Logikai:

kapcsolat

ellentét

következtetés

magyarázás

választó

párhuzamos.

Kontextuális jelentésből jön létre a teljes szöveg: bekezdések, téma-réma viszony: tételmondatok – ezeket kiegészítik a mondatok. Bekezdéseken belül is műk a kohézió, tételmondatok közt is van kapcs, ha a tételmondatokat kiemeljük, létrejön a szöveg hálózata.

Globális kohézió eszközei:

szöveg témahálózata

izotópia

tartalmi-logikai kapcs-k

témajelölő cím.

2010. jún. 4. 11:21
 9/10 anonim válasza:

Na, és még egy kicsi h jobban megértsd:

Szöveg=összefüggő mondatok sora. Összefüggést adja: szövegösszetartó erő.(=kohézió)

szövegösszetartó erőt a szövegösszefüggés( a kontextus) 3 síkja adja(1.nyelvtani,2.jelentésbeli, 3.szituációhoz kapcsolódó elemek)

kontextus tehát minden olyan jel, ami a szöveg környezeté adja (innen a szövegkörnyezet elnevezés)

szövegösszefüggés=kontextus=szövegkörnyezet=szituáció

2010. jún. 4. 11:38
 10/10 anonim ***** válasza:
4 évvel később, de 8-as köszönöm köszönöm köszönöm köszönöm életmentő vagy, imádlak!
2014. szept. 2. 17:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!