Valaki tud ebben segíteni? (bővebben lent)
Megint első vagyok? ha konkrét példa kell, én is mondok:
Tanulsz angolt vagy németet?
Hogyan fordítanád le a következő mondatot angolra v. németre?
"Aztán leugrott a boltba egy cigiért"
She, vagy he? Er, vagy sie?
Csak a szövegkörnyzet adja meg a választ.
Első vagyok, bocs a sok elirásért, de pillanatnyilag csak a bal kezem használható. :-)
Még példa:
Van egy Klaudy Kinga nevű nyelvész, aki fordításelmélettel foglalkozik, és az ő könyveiben nézz utána a "reália" fogalmának. (nem tudom, hova kell neked ez az anyag, mennyire akarsz belemélyedni a dolgokba)
Szerintem jó példákkal tudnak szolgálni a szólások, közmondások, egyéb kifejezések is.
Pl.
Ez volt az utolsó csepp a pohárban.
Tikkasztó hőség volt. Odament az asztalhoz, hogy megigya a pohár vizet, amit még reggel kikészített magának. De arra nem számított, hogy a nagy hőségben közben elpárolgott a poharából az összes víz. Már csak egy cseppecske csillogott a pohár fenekén. Ez volt az utolsó csepp a pohárban.
Azt kérded, miért rugtak ki? Három hónapja rendszeresen késel a tanórákról. Folyton belebeszélsz a tanár szavaiba, és bomlasztod a társaságot. Nem csinálod meg a házikat. Viszont ez a tegnapi dolog... hogy visszabeszéltél az igazgatónak... Ez volt az utolsó csepp a pohárban.
A kontextuális jelentés
Kontextuális= szövegösszetartó erővel összefüggésben levő kapcsolatelemek. Szöveg: nyelv legfelsőbb egysége, nem csupán mondathalmaz, mondatok közt kapcsolat van. A kapcs 3 kategóriája: grammatikai (nyelvtani rsz kapcs-a), jelentésbeli, logikai kapcs } kohéziót hoznak létre= szövegösszetartó erő. 2 fajtája: lineáris: szöveg előrehaladását jelenti, mindig új infok lépnek be, viszonítás van (előzmény-következmény), globális: kapcsolóelemek összessége. Szövegben: megszerkesztettség (mondatok garmmatikai felépítése), beszerkesztettség (többi mondathoz való kapcsolódása).
Grammatikai elemek lehetnek:
szóismétlés, szószerkismétlés
igei személyrag
birtokos személyrag
kötőszó
határozószó
toldalékok – ilyenkor több kapcsolóelem szerepel benne
tárgyrag
középfok jele
múltidő jele
módjel (felszólító, feltételes)
közös alany
szórend
mondatrend.
Jelentésszintű kapcsolóelemek:
azonos szintű tárgykör – kulcsszavak v izotópiák
ismétlés
rokonértelműség
körülírás
metaforikus megnevezések
visszautalás tágabb jelentéskörű szóval
visszautalás szűkebb jelentéskörű szóval
többjelentésű szavak
azonos alakú szavak
hasonló alakú szavak
ellentétes jelentésű szavak
téma-réma kapcsolatok – új info-t közlő elem a réma, az ismert közléselem a téma
beékelés: gondolatjelek közt -> ez egy másik mondatra vonatkozik
igeidő
időrend.
Logikai:
kapcsolat
ellentét
következtetés
magyarázás
választó
párhuzamos.
Kontextuális jelentésből jön létre a teljes szöveg: bekezdések, téma-réma viszony: tételmondatok – ezeket kiegészítik a mondatok. Bekezdéseken belül is műk a kohézió, tételmondatok közt is van kapcs, ha a tételmondatokat kiemeljük, létrejön a szöveg hálózata.
Globális kohézió eszközei:
szöveg témahálózata
izotópia
tartalmi-logikai kapcs-k
témajelölő cím.
Na, és még egy kicsi h jobban megértsd:
Szöveg=összefüggő mondatok sora. Összefüggést adja: szövegösszetartó erő.(=kohézió)
szövegösszetartó erőt a szövegösszefüggés( a kontextus) 3 síkja adja(1.nyelvtani,2.jelentésbeli, 3.szituációhoz kapcsolódó elemek)
kontextus tehát minden olyan jel, ami a szöveg környezeté adja (innen a szövegkörnyezet elnevezés)
szövegösszefüggés=kontextus=szövegkörnyezet=szituáció
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!