A -ba, -be, -ban, -ben használata miért nem megy sokaknak?
a nyelvnek annyi változata van ahány beszélője
sokszor elfelejti a sok grammar nazi
Havi szinten kiírja valaki ezt a kérdést... Lustaság vagy igénytelenség.
VAGY
Az élőnyelv mindig változik, legtöbb esetben egyszerűsödik. Valószínű, hogy az 'n' elhagyása is csak a nyelv egyszerűsödése, ennyi az egész. Elképzelhető, hogy 100 év múlva már kiveszik a nyelvből, és csak a -ba, -be ragokat fogják használni, visszatekintve pedig az n-es végződés pedig archaikus szövegnek fog tűnni.
Ennek azért elég sok oka lehet.
Az egyik a gyermekkori rossz beidegződés. Ha a szülő nem javítja rendszeresen a gyereket, akkor mire az iskolában tanulja addigra beidegződik és nehéz megtanulni.
Pl. én -nákoztam, nagyon sokáig, a szüleim sose javítottak egyszerűen mert apukám mai napig nákozik, anyukámmal meg elég keveset találkoztam mert sokat dolgozott így nem igazán volt alkalma javítani. A barátnőm volt az aki mindig rám szólt de bele telt pár évbe mire elhagytam, azóta már az én fülemet is zavarja.
A másik oka a vidéki, falusi származás. Tudnak falun cifrán beszélni, szerintem ez is köztük van. A férjem borsodi származású, és ott legalábbis abban a faluban ahonnan ő származik forditva használják a -hoz,-höz és a -nál,nél ragokat. Tehát ők úgy mondják hogy Itt vagyok a Pistához. ill. Megyek a Pistánál.
A másik kedvencem a szabolcsiak. Itthon helyett itthol, otthon helyett otthol.
És ugye ott van a már említett lustaság, rövidítés és a nyelv változása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!