Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » A "De viszont" együttes...

A "De viszont" együttes használata helyes? Nem helyes? MIért?

Figyelt kérdés
2014. dec. 17. 10:08
 1/6 A kérdező kommentje:
Egyébként bocsánat,lehet nem jó kategóriába tettem fel a kérdést
2014. dec. 17. 10:12
 2/6 anonim ***** válasza:
52%
Nem, mert egymás szinonimái. Olyan, mintha azt mondanád, hogy " de de" vagy "viszont viszont".
2014. dec. 17. 10:15
 3/6 anonim ***** válasza:
Pedig használatos
2014. dec. 17. 12:08
 4/6 anonim ***** válasza:
Mondjuk írásban nem elfogadható
2014. dec. 17. 12:08
 5/6 anonim ***** válasza:
Az ilyesmire mondják azt, hogy nyelvtannáci. Nyugodtan használhatsz mindent, ami gördülékeny és szokásos. Akkor is, ha logikátlan. Az élet felülírja a merev szabályokat. A "de azonban"-t viszont az én nyelvérzékem se tűri.
2014. dec. 17. 16:39
 6/6 anonim ***** válasza:

Az új helyesírási szabályzatba már bekerült, egybe kell írni: "deviszont". Alapvetően azért nem elfogadott, mert a de és a viszont ugyanazt jelentik, ezért szokták sokan nehezen tolerálni. Engem is úgy "neveltek", hogy megrándul az arcom kicsit, ha valaki használja, de ettől még helyes. Egyetemen tanultam nyelvészetet, és ott beszélgettünk, vitáztunk ilyen dolgokról, ahol a tanárnő felvetette, hogy ott van például az "ámbár" szó, ami pont ugyanolyan, mint a "deviszont", mégis elfogadott. Az ám, a bár, a de és a viszont ugyanazt jelentik. Vagyis ugyanazzal a logikával az "ámbár" sem kéne, hogy helyes legyen.

A nyelv alkalmazkodik a használóihoz, és ezért tehát most már helyesnek számít, ettől függetlenül igényes környezetben nem célszerű a használata, tehát magyar érettségin, szakdolgozatban vagy egy tanárral való beszélgetés során, mivel még korántsem folyt át ez a szabály, és az idősebb generáció számára ez zavaró lehet.

(Hozzátenném, hogy Kosztolányi is többször használta a műveiben, de ez csak zárójeles megjegyzés.)

2014. dec. 18. 22:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!