Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Milyen szakokra érdemes...

Milyen szakokra érdemes jelentkezni az egyetemeken a "különleges" helyzetemben?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Először is minden válaszolót meg szeretnék kérni arra, hogy csak normális, hasznosítható kommentet írjon. Szóval... Most vagyok 25 éves és egyetemre szeretnék jelentkezni augusztusban. Az érettségi után egyből kimentem dolgozni külföldre és most éreztem azt, hogy haza szeretnék jönni és tanulni akarok valami hasznosat, amit szeretek is, de meg is tudok belőle élni majd. (Kb. 150 e Ft körül...) Nem utálom a fizikai munkát, de nem ez volt az álmom, hogy egész életemben külföldön takarítsak, vagy pincérkedjem. Az érettségim olyan 4-es eredményű lett és nincs nyelvvizsgám, viszont az már nem gond, mert az évek alatt jól megtanultam angolul. Idén egy FSZ-re szeretnék még csak beiratkozni, de 1 év múlva felvételizni szeretnék egy BA szakra is. Most a banki szakügyintézőre gondoltam, de később valami emberközelibb dolgot szeretnék tanulni. Nagyon szeretem a gyerekeket, (a sérült gyerekeket is!), de a felnőtteknek is szívesen segítenék. Mit tudnátok ajánlani? Milyen szakokra érdemes beadnom így a jelentkezésemet? Illetve az emelt szintű érettségivel mi a helyzet? Ilyen segítő szakokra miből kell vizsgázni? A pénz nem "akadály", mert erre is gyűjtöttem, amíg kint dolgoztam. Kérlek, hasznosítható ötleteket írjatok. :)

2015. máj. 25. 13:32
 1/2 anonim ***** válasza:

Szia!

Mindenképp kétféle szakot, szakképzést akarsz elvégezni? Csak mert a banki ügyintéző elég távol áll a gyerekek segítésétől. :) Ne érts félre, nem cikizésből mondom, sőt tök jó, ha különböző dolgok érdekelnek, és többféle papírral több lábon fogsz állni.

De ha csak egy irány felé mennél (valamilyen segítő szak), azt is meg lehet alapozni egy OKJ-s képzéssel. OKJ-n ilyenek vannak például: szociális segítő, rehabilitációs segítő, nevelő, gyógypedagógiai segítő munkatárs, egészségfejlesztő...). Ha ez megvan, sok olyan BA szak van, amihez ez adna egy jó alapot. BA-n lehetnél pl. valamiféle gyógypedagógus (pl. logopédus), gyógytornász, szociális munkás (itt felnőtteknek is segíthetsz), pedagógiai asszisztens... ezeknek nézz utána szerintem, hogy melyik tetszik leginkább. Az egyik ismerősöm a Pető Intézetnél tanul konduktornak (ez is külön egyetemi szak), tetszik neki, bár elég megterhelőnek tartja.

Ezekhez érdemes biológiából érettségizni, mert sok olyan tárgy lesz az egyetemen, amihez hasznos. Azt sajnos nem tudom, melyikhez konkrétan milyen érettségi kötelező (és milyen eredménnyel), de ezeknek mind utána tudsz nézni, pl. a felvi.hu-n.

2015. máj. 25. 13:45
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszi! Ezeknek mindenképpen utána fogok nézni. A pénzügyit azért szeretném megcsinálni, mert addig az egy évig kell valami, plusz ez is érdekel, de csak ilyen 2 éves formában. A BA mellett szeretném majd megcsinálni a mérlegképest is. Pontosan a több lábon állás miatt...
2015. máj. 25. 15:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!