Első szakma miért nem ingyenes?
Egy mérnök, vagy egy orvos lényegesen többet ér a munkaerőpiacon, mint egy szakmunkás.
De erről felesleges is beszélni, mert ha 450-et nem tudsz kipengetni, akkor normális egyetemre pláne nincs esélyed, ugyanis egy jó egyetem még támogatott képzés esetén is több pénzt visz el.
Azért írtam a válaszomba kedves kérdező, hogy fősulira is akkor menj, ha találsz magadnak mellé gyakorlati helyet. Egyébként külföldön bizony nagyra értékelik a magyar felsőoktatást, jól tudom, mert én is külföldön dolgozom, ráadásul turizmus szakirányú vagyok (amiből kb kétszer annyi van itthon, mint gazdasági végzettségűből), itthon lehetetlen vele munkát találni; Londonban az első körből beválogattak, mert magyar főiskolán végeztem. És ez azért van, mert a magyar felsőoktatás nagyon jó, magas színvonalú, akármilyen hihetetlennek tűnik ez nekünk, a külföldi iskolákban fele annyit tanítanak meg a tanulóknak, mint nálunk.
Amikor én a turizmust kezdtem, először kerestem egy helyet, ahol tuti fognak fogadni engem, gyakorlati munkára. Bementem, megkérdeztem, hogy nem keresnek-e gyakornokot, odaadtam az önéletrajzom, és fősulis évek alatt végig ott voltam, kivéve amikor más gyakorlati munkára kellett mennem. Igaz, hogy nem kaptam fizetést, de az önéletrajzomba 3 év szakmai tapasztalatot írhattam, ami bizony sokat dob a papíron is, és persze olyan dolgokat megtanultam, amik elengedhetetlenek a munkám során, ráadásul ezeket teljesen ingyen.
Szóval, azt tanácsolom neked, hogy nyugodtan menj el főiskolára, onnan amúgy is küldenek gyakorlatra, de pluszba is lehet ám menni, önszorgalomból. Persze ha nem akarsz egész évben dolgozni, akkor elég, ha a nyári szünetekre találsz magadnak gyakorlati helyet, az is számít, és hidd el, találni fogsz vele munkát.
Nekem van egy barátnőm, aki gazdasági informatikusnak tanult, ami ugye elég tömegszak lett mostanában, és sokan mondták neki, hogy nem fog vele elhelyezkedni; ráadásul ő Gyöngyösre ment, az a suli meg hát... nem olyan népszerű a munkáltatók körében, ha mellette van egy Corvinusról érkezett önéletrajza. Ő ott az iskolában lement a titkárságra, hogy gyakorlati helyet kerestessen magának: no képzeld csak, alkalmazták őt, és nem is akármilyen fizetése van.
Hozzáállás és önszorgalom kérdése az egész. Lehet itt háborogni, meg gyárra meg kényszerre fogni az egészet, sokallni a szakma tandíját - de könyörgöm - , ha megvan a lehetőséged, hogy tanulj, miért nem élsz vele? Más középiskolás szinte belehal a tanulásba, hogy felvegyék őt gazdasági szakra, vagy épp eüre, és te meg csak otthon ülsz és méltatlankodsz azon, hogy hányszázezer egy hegesztő képzés? Lassacskán már úgy gondolom, ha olyan buta vagy, hogy egy ilyen lehetőséget elszalasztasz, akkor meg is érdemled, hogy a munkaügyi központban sorba állj a tanfolyamra való feliratkozásnál... Gondolkozz egy kicsit, mert számtalan lehetőséged lenne, és te elhalasztod az egészet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!