Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miből él egy egyetemista nyáron?

Miből él egy egyetemista nyáron?

Figyelt kérdés
Ugye nyáron nem folyósítanak diákhitelt, szoctámot meg hasonlókat. Az addig oké, hogy nem kell tanulni, menjen dolgozni. De azért nem mindenhol olyan, mint Pesten... Én pécsi vagyok, és ide járok egyetemre is. Nem a szüleimmel élek, és egy két éves gyereket nevelek egyedül. A nyári szünet nekem annyit jelent, hogy 50 ezerrel lesz kevesebb a kasszában. Plusz hozzá jön, hogy nyáron bölcsi szünet is van pár hétig, és tavaly is úgy volt, hogy július vége, és augusztus eleje. Hát hova vesznek fel engem fél hónapra dolgozni? Még ha találok is munkát, ezt sehol nem lehet szerintem bejátszani. Meg egyáltalán, mire elég félhavi fizetés? Semmire. És tényleg fogalmam sincs, hol találok majd munkát. Itt annyira nincs munkalehetőség, hogy eszméletlen. Plusz még ha találok is, és el tudok kezdeni dolgozni júliusban, abban a hónapban honnan lesz pénzem? Mert ugye a fizetés csak augusztus elején fog érkezni. A diákhitel először pedig majd csak októberben jön. Hogy oldjam meg ezt a helyzetet?
2010. febr. 13. 14:57
 1/7 anonim ***** válasza:
59%

Dolgozz, vagy spórolj. Már bocs, de amit itt írtál, az csak önsajnálat. Én is vidáki vagyok, lehet munkát vállalni nyárra, akár még 2 hetes idénymunkák is vannak, más kérdés, hogy mennyit fizet... Csak korán kell elkezdeni, akár már most is lehet menni a különböző szövetkezetekhez érdeklődni. Senki nem mondta, hogy könnyű, de ugye gyerek mellett egyetem, állandó munka nélkül, már az elején tudnod kellett, hogy nem lesz egyszerű.

Egyébként is alapból rossz a hozzállásod, a diákitel, az HITEL! Nem a te pénzed költöd, a saját érdekedben mondom, hogy ne kezeld úgy, mint bevételt, mert csúnyán meg lehet járni, sok ember került már csődhelyzetbe emiatt. Magyarul eddig minden hónapban X tízerez minuszban vagy.

2010. febr. 13. 15:27
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszi, de nem ilyen kioktatást kértem. Voltam én már itt Pécsen álláskereső, amikor még nem jártam egyetemre, és 1 év alatt sem találtam munkát.

Amit írtam, az nem önsajnálat, csak egyszerűen kicsit kétségbe vagyok esve így, hogy közeleg a nyár, van egy két éves gyerekem, és teljesen bizonytalan, hogy miből fogunk megélni. És azt a részét nem olvastad a kérdésemnek, hogy nyáron BÖLCSISZÜNET van?

Amúgy tudom, hogy a diákhitel nem a saját pénzem, kérlek külön ezért még csesszél le, de máshogy nem tudnék megélni.

Meg persze, most is mehetnék ide-oda keresni, de nem tudok, mivel reggel 8-tól általában 3-ig órán vagyok, aztán loholok a gyerekért a bölcsibe négyre.

De köszönöm, hogy pazaroltál rám az idődből, igazán nem kellett volna, de azért hálás köszönetem. Remélem a többi válaszoló kicsit több empátiával rendelkezik, és nem kioktatni akar, hanem tanácsot adni.

2010. febr. 13. 16:35
 3/7 anonim ***** válasza:
66%
Már bocsi, nem kioktatni akarlak, de ez önsajnálat. Nem lennék a helyedben....
2010. febr. 14. 01:18
 4/7 A kérdező kommentje:
Mit értesz önsajnálat alatt? Próbáltam világosan vázolni a helyzetet, hogy érthető legyen, ezért mentem bele a részletekbe. De nem azért írtam ki a kérdést, hogy sajnáljam, vagy sajnáltassam magam, hanem mert szeretnék tanácsot kapni.
2010. febr. 14. 01:29
 5/7 anonim ***** válasza:
Igazad van, bocsi, elragadtattam magam. Szóval szerintem lehetőséged van elmenni munkavállalói kis könyvvel dolgozni, mivel annak éppen az a lényege, hogy rövid időszakra alkalmazzák a munkavállalókat. Így ideális diákoknak, és hasonló személyeknek, mint amilyen te is vagy. Egy hónapban 15 napot dolgozhatsz vele. Ha ez kevés, akkor szezonmunkákat tudom javasolni, bár nem ismerem Pécset. Menj be a helyi munkavállalási hivatalba, ott tudsz kérni bővebb tájékoztatást. Alma szedés, málna szedés stb. gyakran szoktak lenni és ott általában naponta fizetnek, vagy hetente. Spórolnod azt kell, viszont szerintem így meg tudod csinálni. Én ezt tenném. Esetleg halasztasz az egyetemen. Remélem segítettem egy kicsit.
2010. márc. 2. 18:46
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszi :) Közben nekem is eszembe jutott, hogy tavaly nyáron sok ismerősöm ment kukoricát címerezni, de csak diákok mehettek (nem egy adott iskola szervezte, de csak diákoknak hirdették), és én akkor még ugye nem voltam diák, így nem mehettem. Idén megpróbálom. Remélem sikerül valamit találnom. A kiskönyv is jó ötlet, meg a munkaügyi központban majd kifaggatom az embereket, hátha tudnak segíteni, tanácsot adni.
2010. márc. 2. 20:56
 7/7 anonim ***** válasza:
Na ennek örülök. További sok sikert kívánok a gyerekneveléshez, meg a tanuláshoz is. Tényleg bocsi, el hiszem, hogy tanácstalan vagy/voltál. Amúgy minden elismerésem, amiért egyedülálló anyaként egy kétéves gyerekkel még egyetemi tanulmányokat is folytatsz és nem a munkanélküli segélyből és a gyerek utáni díjból akarsz élni. Szerintem erre nagyon kevesen lennének képesek, szóval tényleg nagyon sok sikert, remélem sikerül átvészelni ezt az időszakot, utána meg hajrá a suliban. Hello.
2010. márc. 2. 22:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!