Egy orvos vagy egy gyógyszerész közül tudás alapján melyiket gondoljátok magasabb szintűnek?
# 1/2Szerintem nem hülye a kérdés:D
# 2/2Nem tudom,hogy ezzel mire utalsz,de szerintem igenis van hasonlóság a kettő között.
Én a gyógyszerészt is nagyra becsülöm.
Manapság jobban,mint egy orvost,többek között azért,mert ha tegyük fel megfáztam,mit csinál a mostani "okos" doki,persze vannak kivételek,felírja azokat a gyógyszereket,amiket erre a betegségre megtanult,míg egy gyógyszerész(főleg ha még ismerős is)tapasztalataim alapján jobban kikérdez és rájön dolgokra.(Unokatesóm barátnőjét elküldte megvizsgáltatni a tüdejéta gyógyszerésze,míg az orvos felírta a tünetek enyhítésére a gyógyszereket, és lám csodát tüdőembóliás volt,nem mondom kinek köszönheti az életét :D)
Szerintem az sem véletlen,hogy gyógyszerész bármilyen gyógyszert felírhat a családjának(legalábbis nekik biztosan)
Amúgy az a 6 év az orvosin,+ utána a szakosodás,igen, az már több tudást feltételez,mert az adott szakterületét tanulja,de szerintem az sem véletlen,hogy a gyógyszerész 5 év után megkapja a dr-t is.
Az egyetem első 2-3 évéről vannak ismerőseim,ekkor sok tárgyuk(anatómia,élettan)kb ugyanaz,annyi azért szembetűnő,hogy a gyógyszerész rengtege kémiát tanul,nem meglepő,hogy a szintén 5 éves vegyész szakot,ha meg akarná csinálni a gyógyszerész diploma után,akkor már csak +2 év lenne:D Persze az tény,hogy valamivel több anatómiát kell tanulni az orvosisoknak.
Most hirtelen nekifutásnak ennyi jutott eszembe.
A fogorvosokat kihagytam,őt hanyadik helyre tennétek a 3 közül akkor így?:D
Igen,vannak speciális esetek.Említettem is,hogy vannak jó orvosok,de ritka! az ő tudásukban nem kételkedem.
Sok olyan dolgot? :D Írnál még példákat? Az orvoslátogatókat most hagyjuk ki ebből,az már inkább kereskedem...
Ezzel nem értek egyet,hogy nagyobb szerepük lenne.Rengeteg gyógyszerkutatás is folyik,nem feltétlen orvosokkal!
Igen,az biztos,hogy rengeteg a kémia.
Az 5 év utáni dr kijelentésemmel kapcsolatban:csak érzékeltetni akartam,hogy nem szerintem egyáltalán nem véletlen,hogy megkapják.
köszi a választ:)
Az orvosin és a gyógyszerészetin oktatott anyagnak nem sok köze van egymáshoz. Konkrétan egy darab közös tárgyam se volt gyógyszerészekkel (orvosira járok), csak a szabadon választhatók között.
Egy gyógyszerész nyilván többet tud kémiából, talán jobban tudja az interakciókat, farmakokinetikát. Az orvos meg jobban ért a betegségekhez.
A példád azért nem jó, mert nem reprezentatív. Attól, hogy egy adott szituban a gyógyszerész "okosabb" volt, még nem jelenti azt, hogy mindenben jobb.
Szóval összességében egyiket sem gondolom "magasabb szintűnek", más a kettő.
De van.Legalábbis az első 1-2 évben biztosan.Nem olyan közös tárgyról van szó,amin együtt is járnak.Most a kezdő évben 250 ovosis mellé már tényleg az a plusz 60-70 GYTK-s hiányozna:D mind terem,mind csoportbeosztás szempontjából
Első éven amúgy
-Sejtbiosz,Genetika kb ugyanaz amit tanítanak
-mindketten tanulnak latint(itt igaz,hogy lehet több a latin az ÁOK-nak,ha ez így van,érthető,mint majd később az,hogy a GYTK receptúra szempontjából többet tud,meg kémiából is)
-Biofizika,teljesen ua.
-Anatómia, ált. azonos tanszék,az orvosoktól valamivel többet várnak,szintén érthető módon.
Az addig oké,hogy ÁOK-n ott vannak az anat demók és stb. heti szinten,de a GYTK-sok laborjai (szervetlen,szerves,drog,fizkem,kolloid se felejsük,az is kerül annyi energiába reggel 8tól du. 3-4ig ott lenni,és teljesíteni,elkészíteni pontosan a cuccokat,mint ahelyett egy akár az anat könyv felett ülni és készülni az adott heti demóra)
Általánosságban a fizkém vizsga,valamint a szerves1 és szerves2szigó is elég nagy érvágás az anyag szempontjából és nehézség szintjén is a GYTK-n)
-Élettan,szintén közös intézet, az anyag alapja ugyanaz! Néhány részt vesznek mélyebben. Élettan gyak.: azonos gyakorlati anyag,azonos mf.,eltérés: az orvosisoknak egy órával több van rá,pedig teljesen ugyanaz :)))
A szabvál tárgyakat nem értem miért hoztad fel,mert az nemcsak ezt a 2 szakot érinti.Bárki bárkivel lehet ott,ha nincs korlátozva.Azokat amúgy is csak érdekesség szempontjából vannak,vagy egy-egy dolog mélyebb elmélyítése.
" Egy gyógyszerész nyilván többet tud kémiából, talán jobban tudja az interakciókat, farmakokinetikát. Az orvos meg jobban ért a betegségekhez." Egyetértek,de a kérdést is véleménykutatás szempontjából írtam ki.
A példám valóban specifikus,de ez csak egy példa a több közül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!