22 évesen még mindig nincs fogalmam sem arról, hogy mit szeretnék tanulni. Valaki hasonló helyzetben?
22 leszek április elején, 3 éve végeztem a középiskolában, jól tanultam, de fogalmam sincs, hogy mi az ami engem érdekel, mi az a munka, amit elégedettséggel végezhetnék. :(
Először egy évet jártam villamosmérnök szakra, de nem tetszett. Most egy OKJ-n tanulok logisztikai ügyintézőnek. Első évben egészen tetszett a dolog, de most már nem, idén végzem vele.
Most emelt biológia és kémia érettségit akarok tenni, hogy jelentkezhessek orvosira vagy gyógyszerésztire.
Úgy gondolom, hogy ez jó eséllyel tetszeni fog majd, de félek, hogy mégsem.
Kicsit idősnek érzem már magam ahhoz, hogy itt csellengjek.
Valaki hasonló cipőben? Pozitív tapasztalat?
Teljesen átérzem a helyzeteteket,én is voltam így.Igaz,én most még csak 20 vagyok,de nekem is volt érettségi után egy évem,ami elment a semmire.Elkezdtem egy okj-t ahelyett,hogy arra az egyetemi szakra mentem volna,ami valójában érdekelt,ráadásul fel is vettek(!).Egyszerűen megijedtem tőle,meg hallgattam a sok okos emberre,aki azt mondta,hogy "ezzel úgysem lehet elhelyezkedni","büfészak","tanulj kézzelfogható szakmát".Ennek az lett a vége,hogy az okj-t nem szerettem,és egy évvel később elmentem a szakra,amihez a szívem húzott.Most nagyon szeretem az egyetemet,ahová járok,és nagyon jó döntés volt.Sokat nézegetem ezt a témakört,és látom,hogy rengeteg fiatal el van kallódva,és fogalma sincs,hogy mit kezdjen magával.Ez a szuper jó oktatásunknak köszönhető,mert teletömik az ember fejét egy csomó lexikális tudással(rendben,az is kell,de nem ilyen mértékben),és 4-5 év alatt tesz le az ember egy érettségit,aminek már semmi értéke,aztán ott áll érettségi után hülyén,hogy azt se tudja,mit kezdjen magával,MERT AZ ÖNISMERETE 0.Arra nem fektetnek hangsúlyt az iskolában.Senkinek nem célja,hogy az emberek megtalálják önmagukat.Ha megtalálnák önmagukat,kiegyensúlyozottak lennének,akkor pedig nem lehetne őket az orruknál fogva vezetni.
Amit tanácsolni tudok mindnyájatoknak,aki ilyen helyzetben van:
-kerüljetek közelebb önmagatokhoz!
-több módszer is van erre:sport,meditáció,jóga,természetben járkálás,vagy csak mélyedjetek el magatokban egyik este,csendesítsétek le az elméteket,és figyeljetek befelé
-lényeg,hogy meghalljátok,merre húz a szívetek
-ami még jó módszer lehet:emlékezzetek vissza(vagy kérdezzétek meg a szüleiteket,ha nem emlékeztek),hogy gyerekként mi iránt érdeklődtetek,miket szerettetek csinálni,hiszen gyerekként az ember még érzi,mi érdekli igazán,és mi az életben a feladata
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!