Ha a tanár megkéri a diákot, hogy tegezze, akkor jól esik neki, ha a diák hamar átszokik a tegezésre?
Sziasztok!
Középiskolában az utolsó két évben volt egy nagyon jó tanárom. Nem mindig voltam vele jóban, akkor még lázadó korszakomat éltem, de érettségik környékén már nagyon jó volt a kapcsolatunk. Mondta, hogy bármi van, bármi nem megy az érettségire készülés során, telefonáljak, és segít. Sikeresen leérettségiztem, felvettek egyetemre. Ugyanebben maradtunk, bármi nem megy, segít.
Utolsó alkalommal, mikor a volt iskolámban voltam bent nála, akkor hogy is mondjam. "Felajánlotta", vagy megkért, vagy kikövetelte, hogy én őt mostantól tegezzem. Hirtelen érintett, hiszen 50+-os urról van szó, és családon kívül nem gyakori az ilyen, hogy tegezek egy ennyi idős embert. Mondtam, hogy jó, de igazából kerültem a tegezés/magázást, direkt úgy beszélgettem vele.
Viszont bizonytalan vagyok. Talán tudnám őt tegezni, de ilyenkor elbizonytalanodom, hogy egy tanárnak ez milyen érzés, ha a diák hamar belemegy a tegezésbe? Van egyetemen tanárom akit tegezek, van olyan, akit magázok, a tisztelet ugyanúgy megvan, és azzal is lehet poénkodni, akit magázunk. DE! Őket kezdettől fogva tegeztük.
És ez így fura, sutba dobni 2,5 év magázást.
Tehát, a kérdés adott. :)
N20
Nem mindegy, hogy felajánlotta vagy megkért vagy kikövetelte. Ha neked nem esik jól, nem áll a szádra, akkor ne tegezd. Már nem alá-fölérendelt viszonyban vagytok, hanem két egyenrangú felnőtt emberében, ahol neked pont annyi jogod van a döntéseidben, mint neki a sajátjaiban. Nyogodtan mondd meg neki, ha rákérdez, hogy ennyi magázódó év után nem tudod tegezni.
(Legközelebb mellőzd ezt "a kérdés adott" formulát, ez nem jó semmire, ennélfogva nagyon zavaró.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!