Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Meg lehet így élni? Bevállaljam?

Meg lehet így élni? Bevállaljam?

Figyelt kérdés

17 éves vagyok, jelenleg az érettségire készülök, ami valószínűleg nem lesz olyan jó, hogy felvegyenek egy (nem "felesleges" képzést nyújtó) egyetemre/főiskolára. A helyzet az, hogy nem is nagyon vágyok erre.

Elég nagy családban élek. Négy testvérem van, az öcsém most tizedikes, a három nővérem felnőtt. A legidősebb a férjével és a fél éves kisfiukkal kint él Németországban és diplomás ápolónőként dolgozik. A középső a barátjával és két kislányával él, ő a PTE-n dolgozik, most léptették elő. A legfiatalabb a férjével él, és szállodaigazgatóként dolgozik.

Ezt azért írtam le, mert mindenki azt várja el tőlem (főleg, mivel 1-4. osztályban és 9. osztályban kitűnő tanuló voltam /tavaly viszont sajnos nagyon lerontottam/), hogy én is főiskolára vagy egyetemre menjek és egy szuper, jól fizető állásom legyen. Viszont én nem szeretnék olyan munkát, ami igaz, hogy jól fizet, de nem szeretem. Szívem szerint elvégeznék egy boltvezetői OKJ-s tanfolyamot, és (maximum egy kis tapasztalatszerzés után) kimennék Angliába dolgozni.

Nem tudom, hogy ezt hogyan fogadnák itthon. Az anyukám sejti, hogy nem akarok felsőoktatásban továbbtanulni, de a többieknek fogalmuk sincs, mindenki arról beszél, hogy ezzel az ésszel muszáj továbbtanulnom. Hogy mondjam el nekik, hogy nekem nem ez a tervem?

Illetve még egy kérdés, ami fontosabb az előzőnél: szerintetek ez nem rossz ötlet? Meg lehet kint élni bolti eladóként? (Nyilván nem leszek rögtön boltvezető, de az sem lenne rossz, ha majd lesz tapasztalatom)

Nagy igényeim nincsenek, soha nem bulizok (nem szeretek), a zsebpénzemet nem szórom el, 8 éves korom óta gyűjtöm a pénzt (akkor még nem volt zsebpénzem, csak elraktam a karácsonyi/szülinapi pénzt, hetedik osztálytól pedig az ötösökért kaptam valamennyit, egy évben kb. 10.000 forint gyűlt össze, 2-3 éve pedig havi 5000 forintot kapok a nagyszüleimtől) (az egy más kérdés, hogy most semmi pénzem nincs, sajnos segítenem kellett befizetni a számlákat, pedig volt kb. 100.000 forintom, plusz előtte is volt 100.000, amit szintén nem én költöttem el, hanem kellett anyuéknak ruhára vagy kajára /nem egyszerre, hanem mindig 5-10.000/ /tényleg kellett, mert különben üres lett volna a hűtő/), és nem bánom, ha nem nagy a lakás. Viszont kajaügyileg kicsit gondban vagyok, mert nem eszek fehér kenyeret, cukros dolgokat meg ilyeneket, és az egészségesebb dolgok gondolom kint is drágábbak.

Szóval a fő kérdésem az lenne, hogy szerintetek ez egy megvalósítható ötlet? Ha igen, tervezhetek ezzel hosszabb távra? Bevállaljam Angliát? (Egyszer mindenképpen ki szeretnék menni, legalább pár hónapra. Már általános iskolában is ki szerettem volna menni, azóta pedig egyre jobban tetszik ez az ötlet.)

17/L

2014. nov. 1. 16:42
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Érdemes elmenni tanácsadóhoz is.

A leírt összeg nem olyan hatalmas a mai világban, mondom ezt felnőttként. Inkább tegyél majd hozzá, és vegyél ingatlant belőle.

Izgulást úgy győzöd le hogy sehogy, egyszerűen megszokod. Ezt hívják vizsga rutinnak. Ha nagyon izgulsz sem rontod el.

Ez vele jár az életnek...mindenki átéli. nem fogsz mindent elrontani miatta, se az érettségit se semmit..a szóbeli felelést is lehet gyakorolni otthon, nem ciki. pl. Ha most ezt vagy azt a tételt húzom, akkor és elkezded mondani.

2014. nov. 11. 22:28
 12/12 Hajdúsági János válasza:

Először is elnézést kérek, mert csak a hozzászólásom elküldése után vettem észre, hogy nem fiúnak, hanem lánynak írok! A 17/L elkerülte a figyelmemet! De a tanácsom a lányomnak is ugyanez lett volna! (Ő most 27 éves és Svájcban él a férjével)

A bolti munkához való vonzódásodat árnyaltabbá tenné, ha pl. nyári szünetben elmennél valamelyik multihoz pénztárosnak, vagy árufeltöltőnek. A Tesco, Auchan, Penny stb. mindig keres fiatalokat ilyen munkákra. Azt hiszem, utána már szívesebben választanád a továbbtanulást!

Azt, hogy a vizsgadrukkot hogyan lehet csökkenteni, talán az agykurkászod tudna rá választ. Én csak annyit tudok, hogy kevésbé izgul az ember, ha rendesen felkészült a tananyagból. De mielőtt strébernek gondolnál, gyorsan hozzá kell tennem, hogy én egyáltalán nem voltam jó tanuló! Inkább olyan későn érő típus. Cserében viszont még most is „tanulok”. Persze csak autodidakta módon történelmet, mert kb. 40 év műszaki területen végzett munka után jól esik mással foglalkozni. (Aki ismeri a múltat, egy kicsit a jövőbe is belelát!)

Azt, hogy nem megfelelő vizsgaeredmény után milyen lehetőség van javítani, azt az oktatási intézmény tanulmányi ügyintézője megmondja. Célszerű előre tájékozódni! Ha van is rá lehetőség, valószínű, hogy fizetni kell érte!

A nyelvtan ismerete hozzásegít a helyes íráshoz és fogalmazáshoz, azaz tulajdonképpen a szép beszédhez, az irodalom az általános műveltséghez, az idegen nyelv(ek) ismerete pedig munkához is segíthet. Akár úgy, hogy pl. turisztikai, idegenvezetési területen dolgozhass. Persze ahhoz is főiskolai végzettség kell.

Végül: én változatlanul azt tanácsolom, hogy a továbbtanulást válaszd, de ha mégsem, akkor egy olyan szakmát tanulj, amiről úgy gondolod, hogy fizikailag és szellemileg (idegrendszerileg) is hosszútávon el tudod végezni.

2014. nov. 11. 22:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!