Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mikor ismerik el végre a...

Mikor ismerik el végre a sumer magyar nyelv rokonságot? Sok-sok bizonyíték van, sokan bizonyították PL: Dudás Rudolf sumerológus professzor, Badiny Jós Ferenc stb .

Figyelt kérdés
A mai történelem könyvek a magyar őstörténetről csak minimális valóságot tartalmaznak !!!

2014. okt. 27. 09:00
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, melyik szótárban találom meg ezt a *zu-uk-aš szót? Nagyon kíváncsi lennék, melyik szövegben fordul elő. Amennyire én tudom, zu = tud (ige, nem főnév!), ug = nép (azonban ez a g valójában /ng/), az aš-ról viszont fogalmam sincs, de ha ez valóban egy birtokos szerkezet, akkor -ak kellene legyen a vége.

A magyar sumerológusokkal kapcsolatos kérdésemre elfelejtettél válaszolni.

2014. okt. 30. 09:22
 12/21 A kérdező kommentje:

A zu uk as (szokás) szót Dudás Rudolf egyik újság nyilatkozatában olvastam évekkel ezelőtt . Valamelyik könyvében biztos megtalálod .

Ne írjatok nyelvtani kérdéseket , mert nem vagyok sumerológus , csak tisztelem a belefektetett munkájukat függetlenül attól , hogy magyarok v sem !!

Az eredeti kérdésben kiírtam két ember nevét , akik felső oktatásban tanították tehát képzettek voltak a témában , jó pár könyvet írtak a nyelv rokonságról és mások is , jó kiindulási pont lehet .

Az MTA -val kapcsolatban , nyilván nem ismerhetik el ezt ha ezelőtt 5o-8o éven át nagy hévvel tagadták , ezzel a szavahihetőségüket taposnák földbe . Ettől függetlenül teljes mértékben elismerem az MTA tagjainak szakértelmét .

2014. okt. 30. 16:03
 13/21 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, te mire alapozod a saját véleményedet, ha nem ismered mindkét álláspontot? Ha jól értem, te csak azoknak a munkáit olvastad/olvasod(?), akik a sumer-magyar - állítólagos - nyelvrokonságot próbálják bizonyítani. Vannak azonban olyanok is, akik nem ebből a megközelítésből foglalkoznak sumerológiával; többek között Budapesten tanít a sumer nyelv kevés jelenkori - nemzetközileg ismert és elismert - szakértőjének egyike, akit nem akarok nevesíteni, de megtalálod, ha utánanézel. Egyébként pár évvel ezelőtt - nem tőle - volt egy kiváló cikk az Ókor c. folyóiratban ennek az egésznek a hátteréről, ajánlom figyelmedbe ( [link]

Amúgy sokan tanítanak felsőoktatásban, szóval ilyenkor azt is nézd meg, hogy hol tanít az illető. Nem akarok rosszmájú lenni, de azért a nagy nyugat-európai ill. észak-amerikai és a buenos airesi ill. miskolci egyetem között ég és föld a különbség.

2014. okt. 30. 16:28
 14/21 A kérdező kommentje:

El olvastam amit javasoltál , köszönöm .

Láthatóan van két tábor akik küzdenek egymással 15O

éve a mai napig így még nem dőlt el a dolog .

véleményem szerint mostanában nem is fog , mert mindkettőnek kis részben igaza van !

Valóban sok szemszögből megközelíthető a dolog . Pl :

Badiny J. Ferenc Magyar biblia könyvében : A Kos csillagkép irása : mul Lu-HUN Jelentése : a hun ember csillaga de más formában is írták : Lu-HUN-GA , hun ember házának csillaga stb .

Vajon az akkoriban a mai észak-Kína területén élö Hunok , hogy kerültek a Közel-keletre ?

Szóval ha a történelmet követei valaki Úgy is eljuthat a Sumerekhez . Ne a mai töri. könyvekben keresd a választ . Írhatok később egy megoldást .

2014. okt. 31. 09:28
 15/21 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező,

ez csak az egyik oldalról nézve "küzdelem", ha érted, mire gondolok.

Próbáld meg onnan megközelíteni a kérdést, hogy nem szavakat próbálsz hasonlítani, hanem sumer szövegeket megérteni a magyaron keresztül. Mit gondolsz, a sumer-magyarológusok miért nem ezzel próbálkoznak?

Ami az általad írt példát illeti: a HUN valójában nem /n/, hanem /ng/ hangra végződik, és "felbérelni", "felfogadni", "beiktatni" a jelentése (egy kedves barátomnak nemrég jelent meg egy tanulmánya erről az igéről, ha érdekel). (lú)hun annyit tesz, mint "béres", "napszámos" stb., vagyis olyasvalaki, akit munkára felfogadtak. Akkád megfelelője agru, a kb. ugyanezt jelentő agáru igéből képezve. Emiatt gazdasági szövegekben, bérleti szerződésekben is gyakran szerepel ez a szó, meg olyan évnevekben is, amelyek papi hivatalokba történő beiktatásokról szólnak - ezekről persze Badiny J. Ferenc hallgat. (Próbáld csak ki: [link] a "transliteration" mezőbe beírod, hogy hun, és máris van 9400 találatod. Akkor az ókori Mezopotámia tele volt hunokkal?...

2014. okt. 31. 10:59
 16/21 A kérdező kommentje:

Kedves válaszoló !

Először is a Hun szó jelenthet bármit ettől függetlenül élhetett ott egy Hun nevű nép !!!!!

Egy igazi tudós ( nem én , én egy kis ember vagyok )Azt mondja , sokat sőt nagyon sokat tudok de nem mindent .

Ez a normális hozzáállás .

Voltak-e Hunok a sumerok földjén ? Igen .

1 . Nimród azon a területen élt ( Biblia )

A családfája : Noé - Iáfet -Hám - Kus- Nimrod - Hunor.

2 . Nimród korában az első egyiptomi király Menes (mén ), érdekes módon a neve a mai napig családnév Magyarországon , csak ne Latinul v. esetleg Görögül mondjuk . Pl : Konfúciusz is - eredetileg K'ung fu ce.

Igen siralmas mikor egy un. szakértő azt mondja Pl: Indiában volt a Hunoknak egy csoportja de Bihar állam

és a magyar Bihar megye név egyezése véletlen .

A földön mindennek OKA van véletlen NEM létezik .

2014. nov. 1. 16:16
 17/21 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező,

én próbáltam komolyan venni a kérdésedet és ennek szellemében válaszolni, de nem érzem úgy, hogy te viszonoznád ezt, így én sem fogok erőlködni.

A te elméleted alapján a hunokat bárhogy is hívhatták, élhetnek bárhol hunok, sőt, ma is élhetnek, így nyilván élnek is. Nyilván mi is hunok vagyunk, meg a Földön mindenki. Az azért gyanús, hogy hunokat egyetlen ókori keleti történeti forrás sem említi.

Nimród egyébként Ninurta isten nevére vezethető vissza. Azt hiszem, erről Komoróczy Géza magyarul is írt valahol, biztos megtalálod, ha keresed.

"Menes (mén)" neve milyen írásmóddal szerepel az ókori egyiptomi forrásokban? Én nem tudom, de az nyilván mérvadóbb, minthogy mi milyen nyelvre próbáljuk alakítani.

A Bihar/Bihar-t inkább nem is kommentálom. Pedig ez után már csak a magyar és az olasz Velence jöhet...

2014. nov. 1. 18:58
 18/21 A kérdező kommentje:

Kedves Válaszoló .

Szerintem fejezzük be ezt a vitát mert nincs értelme .

Én nem forgattam ki a szavaidat , ha néhányszor elolvasod

amit a Hunokról írtam talán (?) megérted .

Velencét nem hasonlítanám Biharhoz . Ha nem hallottál még Indiai Hun emlékekről arról nem tehetek .

Ha ismernéd a magyar hagyomány rendszert ismernéd Nimródot is .

Részemről Köszönöm a válaszokat .

2014. nov. 2. 12:55
 19/21 anonim ***** válasza:

Rendben. Az eredeti kérdés arra irányult, hogy mikor ismerik el _végre_ a *sumer-magyar nyelvrokonságot. Az én válaszom, hogy valószínűleg soha, mert ami nem létezik, azt nem lehet elismerni sem. Akkor sem, ha te meg vagy győződve erről a nyelvrokonságról, annak ellenére, hogy sosem tanultál sumerül. Mint ahogy az általad tisztelt és nagyra tartott sumer-magyarológusok többsége sem.

Dudás Rudolfnak egyébként megpróbáltam utánanézni, de semmi arra utaló jelet nem találtam, hogy ő sumerológus professzor lett volna, vagy hol oktatott, mikor, és mely sumerológusok voltak a tanítványai.

2014. nov. 2. 13:10
 20/21 A kérdező kommentje:

Akkor néz utána , hogy milyen módszerrel dolgozott .

Dudás Rudolf jelmondata: sumer ~ szkíta ~ magyar!

Sokezer magyar szó jelentését sikerült megmagyaráznia R. Labat epigráfiai kézikönyve (sumer-akkád-francia képjeltára és szótára) segítségével, melynek tartalmát /Rawlinson nyomán/ a szkíták nyelvére vonatkoztatta. A Zürichi MTE tagjaként több szkíta nyelvtanfolyamot is tartott az érdeklődők számára . Az utolsót Hódmezővásárhelyen . Több könyve letölthető úgy tudom .

2014. nov. 3. 13:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!