Hogyan motiválható egy 10 éves kisfiú a tanulásra?
Miben merül ki a motiválátlansága?
#1 illetve #3
Neked is szép életed lehet, ha az érdekel, ki hány százalékra pontoz. :-)
Rendben elismerem, valóban nem voltam elég konkrét.
A kisfiú az unokatestvérem, de én tanulok vele. Azonban azt figyeltem meg, hogy nem képes fókuszálni egy idő után (ez változó, de általában 30 perc körül mozog). Ami komolyan érdekli azzal nincs gond, de alig tudom rávenni, hogy kicsit vegye komolyabban a tanulást. ezért gondoltam, hogy motivációra lenne szükség. Azt tapasztaltam már, hogy a sikerélmény motiválja, de amíg az nincs meg, muszáj lenne valamit még kitalálnom.
Mindig arra fogja, hogy már nem bír odafigyelni, mentálisan le van terhelve és pihenni akar. eleinte még bedőltem neki, de amikor láttam, hogy a pihenés a számítógépezés vagy tableten való játszásból áll kissé felmérgelődtem. Elmagyaráztam neki, hogy engem hiába ver át ezzel, lényegében a saját kárára megy mindez. Pillanatnyilag megérti, aztán csűri-csavarja tovább, amíg a házi feladat kész (eközben számtalanszor megkérdi, hogy a maradék tanulnivaló mennyi időt vesz fel, mikor játszhat legközelebb, muszáj-e most megcsinálja, vagy tarthat szünetet stb.)
Remélem elég érthető voltam és választ tudtam adni minden kérdésetekre és átlátjátok a helyzetet. Minden jó tanácsot szívesen látok, szeretnék szigorú lenni, de ugyanakkor játékos és úgy kezelni őt, mint egy felnőttet.
Ne kezeld úgy, mint egy felnőttet, mert nem az! A 30 perc figyelmi idő teljesen normális. Valójában a 45 perces órák nem is megfelelők alsó tagozatban. Te is elfáradsz bizonyos idő után, csak ez nálad nem 30 perc. 90 perc egy felnőttnél is eléri a tűréshatárt. Vannak nyugodtabb gyerekek, és vannak mozgékonyabbak, az utóbbiak többen. Abszolut jogos az igénye a pihenésre, nem rosszaság, ha játszani akar, hanem biológiailag normális. Az sem bűn, ha számítógépezni akar: lehet, hogy a te szemedben ez maga az ördög, az ő szemében ez játék. A gyerek egészséges fejlődéséhez alapvető az elegendő szabad játék, persze nem kell egyoldalúnak lenni, hanem minél több mozgásnak, lehetőleg szabad levegőn.
Egyáltalán hány órát tanulsz vele? Az iskolában 4-ig nem tanulják meg a feladott anyagnak legalább egy részét? Egy óránál többet nem lenne szabad otthon tanulnia, azt is két részletben. És mért kell vele tanulni? Önállóan kéne megoldania a feladatát, és csak akkor segíteni, ha kéri. Ehhez csendet, rendszeres időbeosztást, saját tanulókörnyezetet kell biztosítani, persze nem ott, ahol a kívánatos ingerek elvonják a figyelmét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!