Csak engem zavar ennyire?
Itt a gyakorin a közoktatás/tanfolyamok rovatban a legtöbb ember érettségi vagy nyelvvizsgát "rakni" akar. Vizsgát "tenni" szoktunk nem "rakni".
Pl. egy kérdés ami nálam kiveri a biztosítékot!!
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__tanula..
Jó eséllyel csak téged, mert engem pl. egyáltalán nem zavar.
Lehet, hogy Mo. valamely részein inkább így használják, kb. mint hogy valahol faragó máshol hegyező.
Tekintve a legtöbben hogyan írnak a neten ez nem egy nagyon szemetszúró dolog.
Neked csak a magyar szakos az értelmiségi? Hát nem, kedves! Az értelmiségi az, aki kulturált, iskolázott, és igényes. Akár mérnök, akár biológus, akár szobrász. És nekik is helyesen illik beszélniük teljesen függetlenül attól, hogy hova jártak iskolába.
Csókoltatom azokat, akik lenulláztak.
Szerintem meg 1-2 apró hibát nem lesz valaki kultúrálatlan vadbarom. Azért írtam a műszakit, mert azok is értelmiségek, de most neadjisten azt mondja egy villamosmérnök, hogy lerakta a vizsgái máris igénytelen lett? Azért írtam a magyar és kom. szakot, mert náluk elvárás, hogy hibátlanul beszéljék a nyelvet. De most hülye az a programozó, aki véletlen ilyet mond?
Engen nem zavar ennyire a vizsgát rakni kifejezés, kifejtettem a saját véleményemet, máris lepontoztak.
Tudom, hog nyelvtanilag hibás kifejezés, de az zavar, hogy most akkor iskolázatlan, igénytelen ember vagyok, mert azt mondom lerakom a vizsgáim?
"Főleg, hogy egyetemen nem csak magyar és kommunikáció szak van. Szerinted IT vagy műszaki pályán mennyire kell az irodalmi nyelvhasználat?"
Ahhoz kell az irodalmi nyelvhasználat, hogy az értelmiségi legyél, mindegy milyen szakon tanult valaki. Hiába diplomás mérnök valaki, ha a fogalmazása és kifejezésmódja az iskolázatlan emberek nyelvhasználatát tükrözi, akként is fogják kezelni. Ezen nem kell felháborodni. Az emberek hierarchikus társadalmi csoportokba, szerveződnek. Az osztályok a hasonló társadalmi vagy gazdasági jellemzőkkel rendelkező személyek csoportosulásai. Összefüggés van a beszédmód, valamint a társadalmi helyzet és az iskolázottság között. Ezért ha már valaki arra törekszik, hogy diplomás legyen, akkor ezt is szem előtt kell tartania. Nem lehet nyelvileg a szakmunkások, szintjén és szókincsével társalogni.
Azon háborodtam fel, hogy egyetlen rosszul használt kifejezés miatt máris azt vonjátok le, hogy valaki teljesen úgy beszél, mintha iskolázatlan lenne.
Van már egy diplomám, most tanulok a másodikhoz, szóval nem tartom magamat butának. Nem egy szakmunkás szintjén beszélek, már csak a munkámból kifolyólag is nagyon sok szakszót kell tudnom, mégis szoktam mondani, hogy lerakok egy vizsgát. Nyilván az egyetemen használom ezt a kifejezést, még nem szóltak érte, hogy hülyegyerek ilyen baromságot hogy mondhatsz.
Ez az egyik miatt álltam le vitázni, hogy nem kell valakit iskolázatlannak hinni, mert ennyit rosszul ír vagy mond.
Most már tudom, hogy ez nem jó, majd próbálom nem használni többé.
Amúgy azért írtam az IT és műszaki pályát, mert ezeknél nem oktatnak kommunikációt, pedig ez is egy értelmiségi pálya. Társadalmi, gazdasági stb. szakmáknál van külön tárgy/kurzus arról, hogyan kell beszélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!